Uusi terrorismilaki: Terroristitekoon kehottamisesta tulee rangaistava teko – "Puuronkeitosta lapsille on vaikeaa rangaista, mutta jos siihen kuuluu muutakin..."

2:30
Video: Oikeusministeri Henriksson kertoo, miten terrorismilainsäädäntöä halutaan tiukentaa.

Terroristitekoon julkisesta kehottamisesta sekä terroristiryhmän toimintaan osallistumisesta tulee nykyistä laajemmin rangaistaviksi uudessa terrorismilainsäädännössä. 

Hallitus päätti tarkistaa terrorismilainsäädännön muutostarpeet reilu vuosi sitten. Hankkeen taustalla olivat hallituksen linjaukset suomalaisten naisten ja lasten kotiuttamisesta al-Holin leiriltä Syyriasta. 

Myös presidentti Sauli Niinistö muistutti uudenvuoden puheessaan, että suomalaisten ei pidä olla naiiveja politiikassaan, ja että on hyvä asia että terrorismilainsäädäntö nyt uudistetaan.

Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin mukaan lainsäädäntö kiristyy, erityisesti kahden asian kohdalla. 

– Työryhmä on ehdottanut, että terroristiryhmän toimintaan osallistuminen säätäisiin nykyistä laajemmin rangaistavaksi, sekä terrorismirikoksiin liittyvä julkinen kehottaminen, joka koskisi esimerkiksi värväytymistä terroristiryhmään, sanoo Henriksson MTV Uutisille. 

Henrikssonin mukaan myös toiminta terroristijärjestön taustajoukoissa on tulevaisuudessa rangaistava teko, jos tällä tavalla on huolehdittu terroristien hyvinvoinnista. 

– Jos ei ole tehnyt mitään muuta kuin lapsille keittänyt puuroa, siitä on vaikeaa rangaista. Jos kuuluu muutakin tähän puuronkeittoon ja pidetään huolta niistä,  jotka ovat olleet suunnittelemassa terrori-iskuja, niin se on sitten eri asia. Se saattaa olla sellainen teko joka on rangaistava, toteaa Henriksson. 

Julkisuudessa on esiintynyt kritiikkiä siitä, että uudistus on kestänyt aivan liian kauan. Henriksson ei yhdy tähän.

– Mielestäni tässä ei ole mennyt kauan vaan tämä on vaikeata lainsäädäntöä. Sen takia tarvitaan syvällistä pohtimista ja tässä on myös tarvittu laaja lausuntokierros. Oikeustieteilijät ja asiantuntijat ovat laajasti saaneet antaa oman arvionsa.  

Esitys terrorismilainsäädännön muuttamiseksi annetaan eduskunnalle maalis-huhtikuussa. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja