Ben Zyskowicz soimaa hallitusta al-Holin leirin naisten kotiutuksista: "Luuleeko joku, että virkamies olisi ominpäin tuonut Suomeen aikuisia?"

3:31
Ben Zyskowicz (kok.) syyttää hallitusta vastuunpakoilusta al-Hol-asiassa.

Pitkän linjan kansanedustaja Ben Zyskowicz (kok.) ei sulata perusteluita sille, miksi ISIS-terroristijärjestöön kytketyt naiset tuotiin Suomeen.

Suomi palautti al-Holin leiriltä eilen kaksi aikuista naista ja heidän kuusi lastaan. Suojelupoliisi on viestittänyt, että jokaisen kotiutetun aiheuttama turvallisuusuhka arvioidaan yksilöllisesti.

Zyskowiczin mukaan Suomella olisi ollut mahdollisuus toimia kuten Ruotsi ja Tanska ja jättää naiset leirille.

– Nyt hallitus on kuitenkin päättänyt, että tarvittaessa nämä naisetkin tuodaan ja tämän mukaisesti on toimittu. On ihan selvää, että vaikka hallituksen ministerit luikkivat eilen piiloon ja panivat ulkoministeriön virkamiehet selittelemään, niin totta kai tämä on hallituksen päätös,  Zyskowicz kommentoi MTV Uutisille.

– Hallitus kantaa poliittisen vastuun siitä, että kaksi ISIS-terroristijärjestöön kuuluvaa aikuista on tuotu Suomeen.

Kokoomus olisi Zyskowiczin mukaan tehnyt toisin.

– Puoluelinja on se, että lapsia pitää auttaa, mutta aikuisia ei pidä  veronmaksajien rahoilla Suomeen tuoda.

Tänään myös esimerkisi sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) että ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) ovat kommentoineet tilannetta ja perustelleet päätöstä.

"Hölynpölyä väittää..."

Ulkoministeriön erityisedustaja, ministeriön al-Holin operaatiosta vastannut virkamies Jussi Tanner muistutti eilen, että kaikilla Suomen kansalaisilla on oikeus palata Suomeen.

Osa al-Holin leirillä asuneista lapsista ja aikuisista onkin palannut tämän vuoden aikana osin omatoimisesti.

Zyskowiczin mukaan virkamiehen perustelut olivat sinällään päteviä.

– Juridiikka on, kuten tiedämme, tulkintaa. Ja sellainen tulkinta jonka virkamies esitti, että hallituksen väristä ja tahdosta riippumatta olisi toimittu täysin samalla tavalla, on täysin mahdoton ajatus.

– Oikeusperusteet johon tämä päätös on nojaavinaan, esimerkiksi lasten oikeuksiin, niin miksei se velvoita muita saman sopimuksen piiriin kuuluvia menettelemään samalla tavalla? Esitetyt juridiset tulkinnat ovat mahdollisia, mutta on hölynpölyä väittää, että ne olisivat ainoita mahdollisia.

"Kuvitelkaa itse..."

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi eilen, että kokoomus olisi pyrkinyt "löytämään ratkaisun, jossa lapset olisi voitu erottaa vanhemmistaan ja tuoda heidät Suomeen". 

Orpo lisäsi, ettei osaa arvioida, olisiko lasten erottaminen äideistään ollut mahdollista. Orpo kertoi lähtevänsä siitä, että "viranomaisten sanaan voi luottaa".

Zyskowiczin näkemyksen mukaan ulkoministeriön virkamiehet olisivat toteuttaneet hallituksen tahtoa.

– Kuvitelkaa itse, että meillä olisi ollut hallitus joka olisi vuosi sitten päättänyt – kuten esimerkiksi Tanskassa päätti – että yhtään aikuista ei tuoda, niin luuleeko joku, että ulkoministeriön virkamies olisi ominpäin tuonut Suomeen aikuisia?, Zyskowicz kysyy.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja