Rinteen hallitusta hiillostettiin ensimmäisellä kyselytunnilla: "Käytetäänkö veronmaksajien rahaa siihen, että verenhimoisen islamilaisen kultin kannattajat saadaan takaisin Suomeen?"

Isis-vaimojen ja -lasten kohtalo nousi pääaiheeksi eduskunnan kyselytunnilla 2:11
MTV Uutisten politiikan toimittaja Antonia Berg seurasi Antti Rinteen hallituksen ensimmäistä kyselytuntia eduskunnassa.

Suomella ei ole suunnitelmia evakuoida kansalaisiaan Syyrian al-Hol-leiriltä tai tarjota heille konsulinkyytiä kotiin, sanoi pääministeri Antti Rinne (sd.) hallituskautensa ensimmäisellä kyselytunnilla.

– Tässä tilanteessa emme harkitse mitään erityisiä evakuointitoimenpiteitä, jotka perustuisivat esimerkiksi konsulipalvelulainsäädäntöön, Rinne sanoi.

Kysymyksen Isisin alueelle lähteneiden suomalaisten kohtalosta avasi perussuomalaisten ryhmänjohtaja Ville Tavio joka halusi tietää, onko hallituksella aikeita auttaa leiriille joutuneita palaamaan Suomeen.

– Käytetäänkö veronmaksajien rahaa siihen, että verenhimoisen islamilaisen kultin kannattajat saadaan takaisin Suomeen, Tavio kysyi.

"Jokainen käsiteltävä erikseen"

Tavio esitti, että mahdollisesti Suomeen palaavien Isis-perheiden lapset pitää ottaa välittömästi huostaan.

– Palaavat terroristit ovat selkeä turvallisuusuhka Suomelle, hän varoitteli.

Rinne sanoi hallituksen hakevan ratkaisua, joka on sekä ihmisoikeussopimusten että turvallisuuden kannalta kestävä. Lähtökohta on, että jokainen äärijärjestö Isisin riveihin lähtenyt henkilö pitää arvioida erikseen, jos he jollain tavalla onnistuvat palaamaan Suomeen, Rinne sanoi.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah kysyi, eikö Isis-naisten lasten huostaanottoa voida perustella sillä, että lapset otettiin mukaan tukemaan terroristista toimintaa.

Rinne totesi, että leirille päätyneet naiset ovat lähteneet Isisin kalifaattiin ennen kuin se säädettiin Suomessa rikoslain mukaan rangaistavaksi.

Tuhansia ihmisiä vankiloissa ja leireillä

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) totesi, että ongelma on mittava. Syyrian ja Irakin vankiloissa on arviolta 7 000 Isisin taistelijaa. Naisia ja lapsia on leirillä hyvin vaikeissa oloissa.

Haavisto sanoi Suomen tukevan ajatusta Syyriaan ja Irakiin tulevan hybridituomioistuimen perustamisesta, jossa paikalliset tuomioistuimet saisivat taistelijoiden oikeudenkäyntien järjestämiseen kansainvälistä tukea. Vaikeaksi hankkeen tekee tuomioistuinjärjestelmän heikkous alueella ja maissa käytössä oleva kuolemanrangaistus, hän totesi.

Vappusatanen puhutti taas

Kyselytunnin Isis-teemaisen ensimmäisen puolikkaan jälkeen vuorossa oli kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo, joka peräsi Rinteeltä vastauksia hallituksen talouspolitiikasta ja lupauksia

– Miten käy teidän hiekalle rakennetulle linnoitukselle, kun rahat loppuvat eikä työllisyys kohene, Orpo maalaili.

Rinne arveli vastanneensa samaan kysymykseen jo aika usein ja arveli sen kuvastavan kokoomuksen turhautuneisuutta siitä, että se jäi hallituksen ulkopuolelle.

Lue myös:

    Uusimmat