Puolustusministeri Kaikkonen: Kotiutettujen suomalaisten turvallisuusuhkaa on syynättävä – Maria Ohisalolta piikki kokoomukselle

2:29
"Onneton prosessi kerta kaikkiaan" – näin puolustusministeri Antti Kaikkonen kommentoi al-Holin kotiutuksia

Puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) mukaan al-Holin leiriltä kotiutettujen suomalaisten mahdolliset rikokset on selvitettävä. Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) ottaa kantaa kokoomuksen Petteri Orpon puheisiin al-Holin suomalaisista.

Suomi kotiutti eilen Syyriasta al-Holin leiriltä kuuden lapsen lisäksi kaksi aikuista naista.

Puolustusministeri Kaikkosen mukaan naisten mahdollisesti muodostamaa turvallisuusuhkaa on nyt selvitettävä.

– Tämä pitää viranomaisten ottaa tarkkaan syyniin, tarvittavaan seurantaan, ja selvittää, ovatko he tehneet rikoksia. Jos ovat, heitä pitää siitä myöskin rangaista, Kaikkonen sanoo MTV Uutisille.

Keskusrikospoliisi tekee esiselvitystä al-Holin leiriltä kotiutetuista suomalaisista. Myös suojelupoliisi arvioi kunkin kotiutetun mahdollisesti aiheuttamaa turvallisuusuhkaa.

Kotiutusoperaatio toteutettiin viranomaistoimintana. 

Kaikkonen sanoo ymmärtävänsä sitä, että lapset tuotiin Suomeen.

– Jokainen voi miettiä, onko lasten oikea paikka tällainen keskitysleirin omainen olosuhde. Onko se oikea paikka viettää joulua, vai onko sittenkin parempi täällä kotona Suomessa.

"Onneton prosessi kerta kaikkiaan"

Leirillä on vielä noin 15 suomalaislasta sekä puolenkymmentä äitiä.

Puolustusministeri ei osaa sanoa, koska loput lapset saadaan Suomeen.

Hallitus päätti jo vuosi sitten poliittisesta linjastaan, jonka mukaan lapset pyritään saamaan Suomeen mahdollisimman nopeasti. Aikuisten auttamiseen ei ole velvollisuutta.

Hankaluuksia asiaan tuottaa se, että lapsia ei voi erottaa laillisesti pätevästi äideistään.

– Voin kuvitella, että aika vaikeita asioita nämä on ratkottavaksi. Onneton prosessi kerta kaikkiaan, Kaikkonen toteaa.

– Itseni on vaikea ymmärtää, miksi nuo naiset ovat lapsineen ylipäätään sinne lähteneet, mutta tämän mukaan nyt on elettävä.

Kaikkonen: Kyse ei ole politiikasta

Keskustan kesäkuussa eronnut puheenjohtaja Katri Kulmuni sanoi vuosi sitten, ettei keskusta hyväksy kaikkien al-Holin suomalaisten tuomista Suomeen.

Aikuisten kotiuttamisen voisi siis mieltää olevan keskustalle muita hallituspuolueita epämieluisampaa.

Antti Kaikkonen sanoo, ettei asiassa ole kyse puoluepolitiikasta.

– Luulenpa, että aika moni suomalainen kaiken kaikkiaankin kokee tämän tilanteen aika hankalaksi. Niin minäkin, Kaikkonen miettii.

Puolustusministeri viittaa erikseen ulkoministeriön al-Hol-erityisedustaja Jussi Tannerin eiliseen kommenttiin.

Tannerin mukaan viranomaisilla olisi ollut velvollisuus saattaa lapset turvaan "myös ihan ilman hallituksen päätöstä tai riippumatta esimerkiksi hallituksen kokoonpanosta tai väristä ”.

"Näin viranomaisten kuului toimia"

Erityisedustaja Tanner korosti eilen, ettei lapsia olisi voinut missään tilanteessa kotiuttaa ilman naisia.

Sisäministeri Ohisalo nostaa tämän osalta esille kokoomuksen linjaukset.

– Huomasin, että myös kokoomus oli perehtynyt asiaan hieman enemmän ja Petteri Orpon suulla todennut, että tämähän on ollut sitten ainoa oikea tapa, Ohisalo sanoo.

– Nyt kun mietitään, miten oikeusvaltiossa pitää toimia, ja kokoomushan on myös pitänyt oikeusvaltioperiaatetta esillä, niin näin viranomaisten kuului toimia.

Kokoomus linjasi vuosi sitten perussuomalaisten al-Holia koskeneeseen välikysymykseen yhtyessään, ettei "terroristijärjestön hallitsemaan kalifaattiin pysyvästi muuttaneita aikuisia" tule auttaa palaamaan Suomeen.

Eilen puheenjohtaja Petteri Orpo antoi kuitenkin tukea suomalaisten kotiuttamiselle.

– Mielestämme lapsia pitää auttaa al-Holin leiriltä, mutta aikuisia ei pitäisi auttaa palaamaan. Nyt virkamiesten kertoman mukaan erottaminen ei ollut mahdollista ja nyt olemme siinä tilanteessa, että lapset ja kaksi äitiä ovat Suomessa, Orpo sanoi eilen MTV Uutisille.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja