Tasavallan presidentti tivataan kannanottoja al-Holiin liittyen – Niinistö korostaa turvallisuutta: "Terroristijärjestöön kuulumisen tulisi olla rangaistavaa"

Tapaus al-Hol koettelee hallitusrivejä 8:49
Tapaus al-Hol koettelee hallitusrivejä – Huomenta Suomen haastattelussa keskustan kansanedustaja Eeva Kalli ja vihreiden kansanedustaja Saara Hyrkkö.

Presidentti Sauli Niinistön mukaan pelkästään terroristijärjestöön kuulumisen tulisi olla rangaistava teko.

Niinistö otti kantaa julkisella Twitter-tilillään, jossa hän vastasi Helsingin Sanomissa työskentelevän toimittajan tviittiin.

Toimittajan mielestä Pohjoismailla tulisi olla yhteinen linja al-Holin leirillä olevien suomalaisnaisten ja -lasten kotiuttamisen suhteen, minkä lisäksi tapaukseen liittyvää lainsäädäntöä tulisi kiristää.

– Kiitos kommentista! Kyse on tasapainosta. Jos olemme tänne tuomiseen muita sallivampia, meillä ei tule olla lisäksi vielä löysempää turvalainsäädäntöä. Esim. terroristijärjestöön kuuluminen tulisi olla rangaistavaa, Niinistö pohti vastauksessaan.

"Suomi ei saa päätyä tilanteeseen, jossa turvallisuusriskien kohtelu on lievempää"

Tviittissä viitattiin presidentti Sauli Niinistön eiliseen al-Holiin liittyvään lausuntoon, jossa presidentti muun muassa totesi toistamiseen, että muut Pohjoismaat ovat jo noutaneet al-Holin leiriltä orpoja ja sairastuneita lapsia.

Presidentin mukaan lasten kotiuttamiseen Suomella on moraalinen velsollisuus, joka ei kuitenkaan ulotu lasten äiteihin. 

– Samalla niistä on kuultu tiukkoja vastustavia kantoja muiden leirillä olevien auttamisesta. Hyvin tiukkoja ovat myös monien Pohjoismaiden turvallisuutta lisäävät, jo säädetyt lait.

– Suomi ei saa päätyä tilanteeseen, jossa turvallisuusriskien kohtelu on lievempää ja lainsäädäntömme väljempää kuin verrokkimaissa, hän jatkaa.

Voit lukea Sauli Niinistön kannanoton kokonaisuudessaan täältä

Presidentti ei sotkeennu sisäpolitiikkaan

Presidentiltä on useaan otteeseen kysytty, antaako hän tukensa hallituksen päätökselle. Presidentti muistuttaa, ettei hallitus ole toistaiseksi tehnyt yhteistä linjausta al-Holiin liittyen. Lisäksi hän sanoo, ettei voi sen enempää puuttua välikysymyskeskusteluun, sillä se on ”sisäpolitiikan väline”, johon hänen ei pidä puuttua.

– Tilanne on moniulotteinen ja hallitus on selvästi ryhtynyt pohtimaan asiaa sen vaatimalla tavalla. Oma kantani on hallituksella tiedossa ja se riittää, presidentti muotoili julkisessa lausunnossaan.

MTV Uutisten aiempien tietojen mukaan hallitus kokoontuu tänään pohtimaan hallituksen yhteistä linjaa al-Holin vankileirillä olevien suomalaisnaisiin ja -lapsiin liittyen. Vielä ei ole varmaa, syntyykö yhteisymmärrys asiaan tänään vai kenties huomenna, jolloin myös opposition jättämää välikysymystä käsitellään.

Lue myös:

    Uusimmat