Kommentti: Kovassa maailmassa Al-Holin viattomien lasten auttamisella ei heru kunniaa ja politiikan pisteitä

Hallitus tiedotti eläkeputken poistosta – katso tilaisuus kokonaisuudessaan 38:32
Hallituksen jatkotaivalta voi hieman auttaa se, että hallitus pääsi joulukuussa sopuun siitä, miten eläkeputki poistetaan.

Politiikassa lasten auttaminen on yleensä suotuisa teko, mutta Al-Holin lasten kohdalla auttaminen ei kasvata suosiota, kirjoittaa Mtv Uutisten politiikan ja talouden toimittaja Ossi Rajala.

Tuore Helsingin Sanomien kannatuskysely kertoo, että vihreiden kannatus on laskenut alle kymmenen prosentin.

Syynä lienee se, että ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) sai moitteet perustuslakivaliokunnalta, koska Haavisto halusi reilu vuosi sitten siirtää ulkoministeriön konsulipäällikkö Pasi Tuomisen toisiin tehtäviin Al-Hol-jupakan takia.

Vihreiden kannalta haitallista oli myös se, että puolueen viestintä epäonnistui moitteiden saamisen jälkeen, minkä on myös puolueen puheenjohtaja Maria Ohisalo myöntänyt.

Vihreät yritti kääntää Haaviston virheestä huomion siihen, että ulkoministeri on yrittänyt auttaa Syyriassa Al-Holin leirillä olevia suomalaisia lapsia. Muut puolueet tuomitsivat yrityksen valkopesuksi ja vihreät jäi hetkeksi yksin ihmettelemään, miksei heidän viestinsä mennyt paremmin läpi.

Julmaa realismia yhtälössä on lisäksi se, että Al-Holin leirillä olevien ja olleiden lasten kohtalo ei tunnu herättävän Suomessa laajaa ja syvää myötätuntoa.

Se toki tunnustetaan, että lapset ovat viattomia tilanteeseensa. Äitien kytkökset terroristijärjestö Isisiin ja heidän lähtönsä Syyriaan lastensa kanssa herättävät kuitenkin pöyristystä, inhoa ja pelkoa.

Näiden tunteiden takia oppositio ja osittain hallituskin puhuu ennemmin äitien mahdollisesta turvallisuusuhasta kuin hehkuttaa sitä, että Suomeen tulleiden lasten asema on nyt parempi kuin Syyriassa, jossa olosuhteet ovat karmeat.

– Al-Holin leirin olosuhteet ovat lapsille edelleen kestämättömät. Pääsy välttämättömään terveydenhuoltoon on vaikeaa. Lapset eivät pääse leirillä kouluun. Leirin kasvuympäristö on näköalaton ja radikaalin ideologian leimaama. Lasten saaminen pois näistä olosuhteista mahdollisimman pian on suomalaisten turvallisuuden ja kaikkien edun mukaista, ulkoministeriö tiedotti elokuussa.

Al-Holin viattomien lasten auttamisella ei ainakaan nyt heru hirveästi kunniaa ja politiikan pisteitä, kun jupakkaan liittyy turvallisuushuolia. Maailma on joskus kova.

Poliittisesti epäkiitollinen ja vaikea kysymys lasten ja äitien paluusta onkin ulkoistettu viranhaltijapäätöksille, kun politiikassa halutaan pitää auttamiseen etäisyyttä.

Ongelmaherkkä tilanne

Hallituspuolue keskustalle Haaviston jatkaminen ulkoministerinä ja myös äitien palaaminen Al-Holin leiriltä on ollut ainakin näennäisesti kova paikka.

Iltalehden kyselyssä puolet kaikista vastaajista olisi halunnut Haaviston eroavan ja keskustan kannattajien joukossa näin teki kolme neljästä.

Keskustan johto tiesi kenttänsä tunnot jo aiemmin, joten sillä oli painetta ainakin puhua tiukasta linjasta Haavisto-kysymyksessä sen jälkeen, kun eduskunnassa oli luottamus ulkoministerille annettu.

Ilta-Sanomien mukaan keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko ja vihreiden Maria Ohisalo pitävät pyhien jälkeen "ilmaa puhdistavan" keskustelun. Todennäköisesti ilma puhdistuu ainakin hetkeksi, kun korona-aika on huono hetki järjestää hallituskriisi.

Molemmat puolueet kuitenkin kipuilevat alhaisen kannatuksen kanssa. Vihreillä on paineita tehdä enemmän tuloksia ympäristön suojelussa ja keskusta haluaa erottautua punavihreistä hallituskumppaneista. Asetelma on ongelmaherkkä hallitusyhteistyölle ja kompromissien tekemiselle.

Korona-ajan jälkeen punnitaan se, pystyvätkö niin keskusta kuin vihreät pitämään kiinni hallitusohjelmasta, joka on toistaiseksi pitänyt hallituksen kasassa yhdessä koronakriisin kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat