Lapsuuden ruokatottumukset vaikuttavat aikuisuuteen asti. Varhaiskasvatukseen on nyt ensimmäistä kertaa julkaistu oma ruokailusuositus, joka kehottaa edelleen lisäämään hedelmien, kasvisten ja marjojen määrää, tarjoamaan pureskelua vaativaa ruokaa sekä totuttamaan erilaisiin ruokalajeihin.
Valtion ravitsemusneuvottelukunnan, Opetushallituksen ja THL:n yhteistyönä laatimalla suosituksella halutaan vahvistaa nälän ja kylläisyyden tunteiden tunnistamiseen pohjautuvaa syömistä sekä tukea myönteistä ja joustavaa asennetta syömiseen.
Ravitsemukseen vaikuttamista juuri lapsuudessa pidetään tärkeänä, koska makumieltymykset ja ruokatottumukset kehittyvät varhain ja säilyvät suurelta osin aikuisuuteen.
Varhaiskasvatuksen ruokailujen halutaan monipuolistavan lasten ruokavaliota. Tämä tapahtuu rohkaisemalla lapsia kokeilemaan uusia ruokia, erityisesti terveellisiä sellaisia: kalaa, kasviksia, marjoja ja hedelmiä.
Lasten pitää tottua eri ruokalajeihin
Suosituksen mukaan on erityisen tärkeää huolehtia siitä, että kaikissa varhaiskasvatuksessa tarjottavissa aterioissa energiaravintoaineiden osuudet sekä kovan rasvan, suolan ja sokerin määrä ovat viikkotasolla suositusten mukaiset.
Koska varhaiskasvatuksessa päivien pituudet voivat vaihdella huomattavasti, ateriat pitää myös ajoittaa suositeltavan ateriarytmin mukaisesti ja annoskokojen olla sopivat.
Tarjolla tulisi olla vuorotellen keittoja, pääruokakastikkeita sekä vuoka-, pata- ja kappaleruokia. Ruokalistoja ja -lajeja sekä aterianosia tulisi vaihdella ja uudistaa, jotta lapset tutustuvat uusiin raaka-aineisiin ja ruokalajeihin.