Mainos

Uusi laihdutusvillitys leviää netissä – toimiiko se todella?

Auttaako kylmä suihku laihtumaan? Asiantuntijat vastaavat väitteeseen.

Viime aikoina netissä on levinnyt vinkki, jonka mukaan kylmä suihku saattaa olla ratkaisu paikoillaan junnaavaan vaa’an lukemaan. Kylmän suihkun väitetään kiihdyttävän aineenvaihduntaa ja pitävän rasvanpolton käynnissä koko päivän ajan. Vaikka tämä vinkki kuulostaa paremmalta kuin hyvältä, voiko se todella toimia?

Tiedejulkaisu New England Journal of Medicinessä julkaistun tutkimuksen mukaan tämä väite ei ole kokonaan tuulesta temmattu. Harvardin yliopiston tutkijat ovat nimittäin onnistuneet osoittamaan, että kylmä lisää ruskean rasvan aktiivisuutta.

Mutta mitä on ruskea rasva, ja mitä tekemistä sillä on laihtumisen kannalta?

Kehossamme on kahta erilaista rasvaa; valkoista ja ruskeaa. Ylimääräiset kalorit varastoituvat kehoon valkoisen rasvan muodossa, mutta kehossamme oleva ruskea rasva on sitä, joka pitää meidät lämpimänä. Kylmässä ruskea rasva aktivoituu ja muuttaa ravintoaineissa olevan energian lämmöksi, jolloin se polttaa rasvaa.

Kylmän suihkun hyödyistä ei ole tutkittua näyttöä

Painonhallintaan erikoistuneen lääkärin Nitin Kumarn mukaan pelkkä ruskean rasvan aktivoiminen ei kuitenkaan välttämättä tarkoita sitä, että kylmä suihku voisi auttaa pudottamaan kiloja. Kumarnin mukaan kylmässä suihkussa pitäisi nimittäin viettää hyvä tovi, jotta se toisi mukanaan edes pienen edun.

Journal of Clinical Investigation -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan päivittäin kaksi tuntia alle 19 asteessa viettäneet henkilöt onnistuivat pudottamaan yhden tai kaksi kiloa kuuden viikon ajanjaksolla. Kahden tunnin pituinen kylmä suihkusessio on jotain, mitä lääkärit eivät suosittele.

– Ei ole olemassa yhtään tieteellistä tutkimusta, joka osoittaisi kylmän suihkun edistävän laihtumista. Monet kutsuvat tätä vallankumoukselliseksi, mutta sitä se ei ole. Se ei tule olemaan ihmeellinen läpimurto, yhdysvaltalainen lääkärit Spencer Nadolsky kertoo.

– Voit kokeilla sitä, jos nautit siitä aidosti tai et välitä epämukavuudesta, lääkäri lisää. 

***

0:36

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.