Uusi koronarokote käyttöön Suomessa – AstraZenecaa ei pian enää anneta

0:53
Katso myös: THL:n Mika Salminen: "Jos et ole rokotettu, tulet sairastumaan tähän tautiin – ihan varmasti"

Suomessa lopetetaan AstraZenecan koronarokotteen käyttö marraskuussa, ja tilalle otetaan Janssen-rokote, tiedottaa THL.

AstraZenecan Vaxzevria-koronarokotteen käyttö loppuu Suomessa marraskuussa, kun nykyiset Vaxzevria-rokotteet vanhenevat.

AstraZenecan sijaan lokakuun viimeisestä viikosta alkaen voidaan tarjota Johnson & Johnsonin valmistamaa Janssen-nimistä koronarokotetta.

Janssen on AstraZenecan rokotteen tapaan adenovirusvektorirokote. Sitä ei myöskään anneta kuin yli 64-vuotiaille harvinaisen verisuonitukosriskin vuoksi.

Samankaltainen rokote

Janssenin suojateho on hyvin samanlainen kuin AstraZenecan, THL kertoo.

Janssen rokotteella on myyntilupa yhden rokotteen sarjalle, mutta valmistaja aikoo hakea myyntilupaa kahden rokotteen sarjalle. Tutkimuksissa on huomattu, että myös yhden Janssenin rokotteen teho hiipuu kuudessa kuukaudessa.

THL:n mukaan adenovirusvektorirokotetta voitaisiin antaa 18–64-vuotiaille, jos he eivät jostain syystä voi ottaa mRNA-rokotetta.

– Suomeen saapuu tällä hetkellä eniten Biontech-Pfizerin Comirnaty-rokotetta, joka on mRNA-rokote. Suurimmalle osalle väestöstä tarjotaan vastedes ensisijaisesti tätä rokotetta. Jos yli 65-vuotias ei kuitenkaan halua ottaa mRNA-rokotetta, voidaan hänelle tarjota Janssenin adenovirusvektorirokotetta, THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio kertoo tiedotteessa.

Janssen sai EU:ssa myyntiluvan maaliskuussa, mutta sitä ei otettu tuolloin Suomen rokoteohjelmaan mukaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja