"Todella kipeä olo" – kahdesti rokotettu Johanna sairastui koronaan: Näin hän kuvailee kokemustaan MTV Uutisille

2:20
Johanna Sydänmaa sairastui koronaan kahden rokotteen läpi, näin hän kuvailee kokemustaan MTV Uutisille

Kaksi rokotetta saaneiden riski sairastua koronaan ja etenkin vakavaan koronatautiin on äärimmäisen pieni, mutta silti niin voi tapahtua.

Yksi heistä on Johanna Sydänmaa, joka kertoo kokemuksensa MTV:n Viiden Jälkeen -ohjelmassa.

Sydänmaan mukaan tartunnanjäljittäjät tulivat siihen tulokseen, että tartunta on peräisin hänen 10-vuotiaalta pojaltaan.

– Jostain syystä tartunta läpäisi sitten puolustukseni kahdesta rokotuksesta huolimatta.

Sydänmaa kertoo oireiden alkaneen nuhalla ja pienellä tukkoisuudella.

– Viime tiistaina töissä iltapäivällä tuli maskin alla olo, että nenä on jo enemmänkin tukossa. Keskiviikkona tuli tavallisen flunssan ja nuhan kaltaisia oireita.

Keskiviikkoiltana Sydänmaa ulkoili vielä työkaverinsa kanssa, ja muistaa sanoneensa tälle, että flunssa näytti olleen tulossa päälle.

– Torstaina aamulla tunsin, että kuume nousee varmasti. Kuume ei kohonnut kuin 37,4 asteeseen, mutta minulla oli lihaskipuja ja todella kipeä olo. Sitten alkoi tulla kurkkukipu ja yskittää.

Puoleen päivään mennessä Sydänmaa menetti myös haju- ja makuaistinsa ja hakeutui oireiden vuoksi koronatestiin, jonka positiivinen tulos ilmoitettiin jo illalla.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Sydämaan mukaan oireet lieventyivät kuitenkin nopeasti tulehduskipulääkettä ottamalla.

– Onneksi minulla oli rokotteet ja tauti lieveni nopeasti normi flunssan tasolle.

– Molemmat jäljittäjät ovat sanoneet, että olen onnekas, kun pääsin näin pienellä taudinkuvalla. Toivon, ettei tule takapakkia.

– Toinen jäljittäjä kertoi, miten raskasta heidän työnsä on ollut, kun puhelut menevät suurimmaksi osaksi rokottamattomille ja ihmiset ovat olleet todella huonokuntoisia.

Lääkäri varoittaa rokottamattomia 

Viiden Jälkeen -ohjelmassa vieraillut, Johanna Sydänmaan haastattelun katsellut, Husin apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen patistaa kaikkia rokottamattomia ottamaan rokotteen viipymättä.

Suomessa on vielä yli 750 000 yli 12-vuotiasta, jotka olisivat oikeutettuja koronarokotteeseen, mutta joilta uupuvat molemmat annokset.

Ruotsalainen korostaa, ettei Suomi ole perinteisesti rokotekriittinen maa, vaan päinvastoin.

Eeva Ruotsalainen uskoo, että eräs syy toisen rokoteannoksen vielä matalahkoon prosenttiosuuteen johtuu osittain Suomen käyttämästä pidemmästä annosvälistä. Useassa muussa maassa annokset annettiin vain muutaman viikon välein.

Apulaisylilääkäri muistuttaa, että jos mukaan lasketaan alle 12-vuotiaat, joita ei vielä edes rokoteta, rokottamattomien määrä nousee jo 1,5 miljoonaan.

– Nuoret ja nuoret aikuiset eivät riittävän hyvin ymmärrä, että tauti voi olla vakava. He voivat joutua sairaalahoitoon, unohtamatta long covidia.

– Tärkeintä on, että joka ikinen, jolta puuttuu annos (molemmat tai toinen rokote), käy sen hakemassa.

Täsmennys 15.10: Lisätty Johanna Sydänmaan sitaatti, jossa hän korostaa taudin lieventyneen nopeasti lääkettä ottamalla.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja