Uusi Apple Watch julki: suurempi näyttö, ohuempi design ja EKG-sydänsähkökäyrämittaus

Apple on julkistanut uuden sukupolven Apple Watch Series 4 -älykellon Steve Jobs Theaterissa pidetyssä tilaisuudessa Cupertinossa. Uudessa Apple Watchissa on aiempaa suurempi näyttö ja itse rungonkin koko on hieman kasvanut.

Uudet Apple Watch Series 4 -kellojen ennakkotilaukset alkavat 14. syyskuuta ja toimitukset aloitetaan 21. syyskuuta. Suomessa Series 4:n 40 millimetrin perusversion hinnat alkavat 439 eurosta ja 44 millimetrin 469 eurosta. Suomeen eSIMillä varustettua Apple Watchin Cellular-mobiiliyhteysversiota ei toistaiseksi tule, mutta tilanne voi toki muuttua tulevaisuudessa, jos Apple ja operaattorit pääsevät asiassa yhteisymmärrykseen.

Apple Watch Series 4:n alumiiniversio saapuu myyntiin tähtiharmaana, hopeana ja kultaisena, kun taas ruostumattomasta teräksestä valmistettu versio tulee mustana, hopeana ja kultaisena. Suomessa Applen verkkokaupan perusteella myyntiin tulevat vain alumiiniset versiot.

Suurempi näyttö

Vaikka Apple Watch Series 4:n fyysinen koko on kasvanut vain hieman, näyttöjen koot ovat kasvaneet yli 30 prosentilla. Uutuudessa näytön reunukset ovat huomattavasti aiempaa pienemmät. Tuttuun tyyliin Apple esitteli samalla liudan uusia kellotauluja, joita voi muokata eri tavoin.

Uuden Apple Watchin runkojen koot ovat 40 ja 44 millimetriä. Aiemmin koot olivat 38 ja 42 millimetriä. Vanhat rannekkeet sopivat kuitenkin myös Series 4 -kelloihin. Uutuuskellojen takapuolet ovat keraamisia ja näyttölasi on safiirilasia. Näytössä on hyödynnetty OLED-tekniikkaa. Apple Watch Series 4:ssä on uusi 64-bittinen S4-järjestelmäpiiri, joka on jopa kaksi kertaa aiempaa tehokkaampi.

Apple Watchin rungon painikkeet eivät ole enää niin sanottuja oikeita painikkeita, vaan painalluksesta se kertoo värinäpalautteella – samaan tapaan kuin tuoreimpien Applen iPhone-puhelinten kotinäppäimet. Uutuuskellossa mikrofoni on siirtynyt toiselle puolelle ja kellon kaiutin on huomattavasti aiempaa äänekkäämpi.

Edistyneempi sykemittari

Apple Watch on saanut myös aiempaa edistyneemmän sykemittarin. Jatkossa Apple Watch voi mitata EKG-sydänsähkökäyrän, joka kuvaa sydämen toimintaa normaalia sykemittaria tarkemmin. EKG:n avulla voidaan myös huomata sydämen eteisvärinää, joka on melko tavallinen sydämen rytmihäiriö. Aluksi EKG-mittaus on saatavilla vain Yhdysvalloissa viranomaislupien vuoksi. EKG-mittari on Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA:n hyväksymä.

Apple Watch Series 4 huomauttaa jatkossa, jos käyttäjän sydämen syke on liian alhainen. Tämän ohella kello tunnistaa sydämen epätasaisen rytmin ja ilmoittaa siitä käyttäjälle. Tuorein Apple Watch tunnistaa, mikäli käyttäjä kaatuu. Tarvittaessa Apple Watch osaa tehdä hätäpuhelun, mikäli kaatuminen on todella raju.

Uusi watchOS 5 -käyttöjärjestelmäversio tulee saataville 17. syyskuuta. Se tuo mukanaan muun muassa Walkie-Talkie -ominaisuuden, podcastit sekä paremmat terveysominaisuudet. watchOS 5 tukee liikuntaa aiempaa monipuolisemmin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja