Uudet työntekijät huumetestiin Helsingissä

Helsinki suunnittelee aloittavansa kaikkien kaupungin uusien työntekijöiden järjestelmällisen huumetestauksen. Kaupungin työterveyskeskuksessa laadittujen suunnitelmien mukaan huumetesti tehtäisiin jokaiselle henkilölle, joka lähetetään työhöntulotarkastukseen.

Huumetestit

Tähän asti Helsinki on testannut uusien työntekijöidensä huumeidenkäyttöä vain harkinnanvaraisesti epäilyttävissä tapauksissa. Työterveyskeskuksen esitys on jo hyväksytty kaupungin henkilöstötoimikunnassa. Kaupunginhallituksen on määrä päättää huumetestauksen laajentamisesta ensi viikon tiistaina.

Ehdotuksen mukaan työhön tulija todetaan sopimattomaksi kaupungin palvelukseen, jos varmistettu testitulos on positiivinen. Henkilö voitaisiin kuitenkin ottaa töihin kuuden kuukauden karenssin jälkeen, jos hänet uusintatestissä todetaan puhtaaksi huumeista.

Helsingin työterveysasemilla tehdään noin 2000 työhöntulotarkastusta vuodessa. Työterveyskeskus arvioi, että heistä noin kaksi prosenttia eli nelisenkymmentä antaisi positiivisen testituloksen. Helsingin kaupunki on henkilöstön määrällä mitaten Suomen suurin työnantaja. Helsingin palveluksessa on noin 40 000 työntekijää.

Uusi lakiesitys saattaa tyrmätä hankkeen

Huumeita

Helsingin työterveyskeskuksen mielestä työnhakijoiden järjestelmällinen huumetestaus ei olisi ristiriidassa uuden työntekijöiden yksityisyyden suojaa koskevan lakiesityksen kanssa. Asia ei ole välttämättä niin yksinkertainen kuin työterveyskeskus uskoo. Uusi lakiesitys näet suhtautuu hyvin penseästi Helsingissä ehdotetun kaltaiseen järjestelmälliseen huumetestaukseen.

Lakiesityksen mukaan huume- tai alkoholitesteistä saatavien tietojen tarpeellisuus olisi perusteltava välittömästi kunkin henkilön työsuhteen kannalta. Testien tarpeellisuus tulisi lisäksi arvioida todellisten uhkien perusteella, eikä työnhakijaa- tai tekijää voisi pakottaa testeihin. Testeistä kieltäytymisellä ei lakiesityksen mukaan saa sellaisenaan olla seuraamuksia. Valtioneuvosto hyväksyi lakiesityksen torstaina eduskunnalle jätettäväksi. Laki on tarkoitettu astuvaksi voimaan mahdollisimman pian.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat