Mainos

Uudet lintuinfluenssatartunnat huolettavat Turkissa

Uusin tautitapaus löytyi Itä-Turkista, samalta alueelta, josta tautiin aikaisemmin sairastuneet ovat kotoisin. Lintuinfluenssa on aiheuttanut Turkissa paniikkia ja ihmiset ovat hakeutuneet sairaaloihin.

Ainakin neljän ihmisen on todettu sairastuneen lintuinfluenssaan Turkissa, ja kymmeniä sairastuneita ihmisiä tutkitaan tartunnan varalta. Maan hallituksen mukaan syytä paniikkiin ei ole, sillä virus ei näytä edelleenkään tarttuvan ihmisten välisessä kontaktissa.

Ainakin kaksi saman perheen lasta on kuollut viikon kuluessa lintuinfluenssaan Itä-Turkissa. Kolmannen sisaruksen kuolinsyy ei ole vielä varmistunut. Lisäksi Maailman terveysjärjestö WHO kertoo kahden sairaalassa olevan lapsen kantavan virusta.

Sekä WHO:n että EU-komission tutkimukset vahvistivat, että alueella leviävä lintuinfluenssavirus on ihmiselle vaarallista H5N1-tyyppiä. WHO:n tutkijoiden on määrä jatkaa tilanteen arviointia Turkissa.

Satojen huolestuneiden ihmisten kerrottiin kiirehtineen sairaalaan Dogubeyazitin pikkukaupungissa, jossa kuolemantapaukset sattuivat. Toisessa kylässä käytettiin moskeijan kovaäänisiä varoittamaan asukkaita siipikarjaan levinneestä taudista.

Turkin hallitusta moitittiin hitaasta reagoinnista virusepäilyihin. Itäisessä Turkissa sijaitsevan Bitlisin ja Agrin maakuntien viranomaiset kertoivat, että maatalousministeriölle lähetettyjen näytteiden tutkinta on kestänyt jopa kaksi kuukautta.

Tauti leviää hitaasti

Lintujen myyminen kiellettiin tänään Ankaran maakunnassa, kun kahden villisorsan löytyminen kuolleena herätti epäilyksiä viruksen leviämisestä maan länsiosiin.

- Emme usko, että täällä puhkeaisi koko väestöä uhkaava epidemia, Turkin terveysministeri Recep Akdag rauhoitteli.

Hänen mukaansa virus näyttää edelleenkin tarttuneen vain ihmisiin, jotka ovat käsitelleet sairaita lintuja. Epidemiatutkijat ovat huolissaan viruksen leviämisestä, sillä sen pelätään risteytyvän muiden influenssavirusten kanssa. Tällöin se saattaisi tarttua ihmisestä toiseen ja surmata jopa miljoonia ihmisiä.

Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan kehotti viruksen uhkaamien alueiden asukkaita tekemään yhteistyötä terveysviranomaisten kanssa. Köyhien maanviljelijöiden epäillään piilottelevan siipikarjaansa tarkastajilta, jotka ovat teurastaneet jo 14 000 lintua pysäyttääkseen viruksen leviämisen.

-Kaikki menetykset hyvitetään, Erdogan lupasi siipikarjankasvattajille. -Kenenkään turkkilaisen ei tarvitse piilottaa kanojaan, kalkkunoitaan tai hanhiaan.

(MTV3-STT-AFP-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.