Uudet EU-dataroaming-hinnat vertailussa: DNA, Elisa ja Sonera

Vertailemme alla DNA:n, Elisan Saunalahden ja Soneran kuluttajaliittymien uusia EU-roaming-hintoja. DNA:n sekä Elisan uudet hinnat astuvat voimaan 30. huhtikuuta, Soneran jo hieman aiemmin 27. huhtikuuta.

Olimme lähteneet vertailemaan operaattoreiden tulevia roaming-hintoja jo aiemmin, kunnes sekä DNA että Elisa ilmoittavatkin vielä tuoreeltaan todella merkittävistä muutoksista tuleviin hintoihinsa. Syynä tähän oli molempien osalta Viestintäviraston painostus. Viranomaisten ja operaattoreiden näkemykset uuden EU-lainsäädännön tulkinnasta olivat poikkeavia.

Elisa pyörsi aiemman kohua herättäneen päätöksensä laskea EU-alueen tiedonsiirron perusnopeus vain 0,25 megabittiin sekunnissa. DNA puolestaan tulkitsi aiemmin voivansa laskuttaa muun muassa datakäytöstä jatkossa EU-alueella 0,099 euroa megatavulta, mutta nöyrtyi sittemmin nyt laskemaan hintansa viranomaisnäkemyksen mukaiselle tasolle sekä tiedonsiirron, puheluiden että viestien osalta.

Keskitymme alla tiedonsiirron eli datakäytön hintavertailuun, koska siinä operaattoreiden välillä on yhä merkittäviä eroja, vaikka nyt DNA:n ja Elisan muutosten myötä perustaltaan Suomen operaattorikolmikon hinnat seuraavat EU-sääntelyn myötä tarkasti toisiaan. Tarkastelemme eri operaattoreiden tarjontaa viiden esimerkkitapauksen avulla:

(Kaikissa tapauksissa oletetaan, ettei kalenterikuukauden aikana tehdä muita matkoja ulkomaille. Tällä on merkitystä Soneran tiettyjen liittymien 300 megatavun ilmaiskäytön takia. Pohjoismailla tarkoitetaan Ruotsia, Tanskaa ja Norjaa ja Baltialla Viroa, Latviaa ja Liettuaa.)

DNA:n hinta datakäytölle on 0,062 € megatavulta, samoin Elisan peruspalvelun. Elisa tarjoaa myös kahta erikseen tilattavaa pakettia, yhden vuorokauden Elisa Datapaketti sisältäen 250 Mt 4,90 eurolla ja yhden viikon Elisa Datapaketti 2 Gt 34,90 eurolla. Soneran roaming-hinnoittelu riippuu liittymätyypistä. Sopiva L- ja XL-liittymät sekä Etu Plus sisältävät 300 megatavua kuukaudessa myös EU-alueen käyttöä paketin kuukausimaksussa. Tämän jälkeen käyttöön tulee 2,99 euroa maksava 100 megatavun päiväpaketti. Sonera Sopiva S ja M -liittymissä ja muissa Sonera-liittymissä käytössä on heti 2,99 euron ja 100 megatavun päiväpaketti, kuitenkin niin, että ensimmäisiltä megatavuilta veloitetaan 0,062 € megatavulta sisältyen mainittuun 2,99 euron kokonaishintaan.

Yhteenveto: DNA heikoin, Sonera lähes aina halvin, Elisa jos käyttää tehokkaasti paketin

Viiden esimerkkitapauksen yhteenvetona voidaan todeta DNA:n olevan heikoin vaihtoehto EU-reissaajalle, sillä se tarjoaa vain peruspalvelun – ei Elisan kaltaisia vaihtoehtoisia megatavuhinnaltaan edullisempia volyymipaketteja eikä myöskään Soneran Pohjoismaiden tai Baltian etua tai sen kalliimpiin pakettiliittymiin sisältyvää 300 megatavun kuukausikäyttöä myös EU-alueella. Kokonaisuutena Sonera onkin EU-reissaajalle paras vaihtoehto.

Elisa voi olla myös edullisin vaihtoehto rajatuissa tapauksissa, jos hyödyntää erikseen valittavan 250 megatavun päiväpaketin tai kahden gigatavun viikkopaketin riittävän suurelta osin. Elisa Datapaketti 250 Mt kannattaa valita, jos aikoo käyttää dataa EU-alueella yli 79 megatavua päivässä ja Elisa Datapaketti 2 Gt jos viikossa aikoo käyttää yli 563 megatavua.

Muutamia lisähuomioita

  • Elisan asiakkaiden pulmana on, että heillä on mahdollisuus valita ja näin tarve hahmottaa ennalta datakäyttöään päästäkseen optimaaliseen lopputulokseen – päättää onko erillisen 250 Mt:n ja 4,90 euron päiväpaketin tai 34,90 euron 2 Gt viikon Datapaketin ostamisessa järkeä, eli tuleeko se todella hyödynnetyksi riittävän suurelta osin hintahyödyn saamiseksi. DNA:n ja Soneran asiakkailta ei tällaista ennakkoarviointia vaadita.
  • DNA ei ole ikinä näistä kolmesta halvinvaihtoehto. Se tarjoaa samanhintaisen peruspalvelun kuin Elisa ja Sonerakin, mutta ei mitään etua.
  • Soneran Sopiva L- ja XL-liittymien 300 megatavun ilmainen käyttö kuukaudessa näkyy vahvasti yllä esimerkeissä. Jos kuukauden aikana käyttöä kertyy enemmän esimerkiksi useammalta reissulta, alkaa näidenkin liittymien osalta kokonaishinta lähestyä Soneran muita liittymiä.

Puhelu- ja tekstiviestihinnoissa pitkältiidenttiset hinnat, paitsi Pohjoismaissa

Puhelu- ja tekstiviestihinnoissa erot ovat Pohjoismaita lukuun ottamatta käytännössä yhteneviä. Koko kolmikon veloitus soitetuista puheluminuuteista on 0,062 euroa minuutilta ja lähetetyistä tekstiviesteistä on 0,0248 euroa viestiltä. DNA:lla nämä ovat suoraan veloitettavat hinnat, Elisalla ja Soneralla lisät verrattuna kotimaan hintoihin. Puheluiden vastaanotto Elisalla maksaa 0,014136 euroa minuutilta, kun DNA ja Sonera ovat pyöristäneet hintansa 0,0141 euroon.

Jo aiemmasta tuttu Sonera-etu eli Sopiva-liittymillä puhelut ja tekstiviestit Ruotsissa, Tanskassa, Norjassa, Virossa, Latvissa ja Liettuassa ilman mitään ulkomaan lisämaksua säilyy kuitenkin ennallaan yhä merkittävänä sen DNA:sta ja Elisasta erottavana tekijänä.

Vertailussa käytetyt hinnastot

Lue myös:

    Uusimmat