Uudenlainen verikoe voi ennustaa rintasyövän uusiutumisen

Joka kolmas suomalainen sairastuu syöpään - tällaiset ovat ennusteet 6:56
KATSO MYÖS: Joka kolmas suomalainen sairastuu syöpään. Millainen on syövän ennuste?

Brittitutkimuksessa uudentyyppisellä verikokeella rintasyövän uusiutuminen pystyttiin ennustamaan jopa 41 kuukautta diagnoosia aiemmin.

Tutkimuksen mukaan uudenlainen, erityisen tarkka verikoe voi ennustaa rintasyövän uusiutumisen vuosia ennen sairauden ilmenemistä tutkimuksissa, kertoo BBC

Lontoon syöpätutkimusinstituutin (ICR) tutkijat pystyivät tunnistamaan kaikki potilaat, joiden rintasyöpä myöhemmin uusiutui. Näiden potilaiden verestä löydettiin alhaisia määriä syövän DNA:ta. 

Aiemmissa tutkimuksissa on myös todettu, että kyseisellä ctDNA-verikokeella pystytään tunnistamaan syövän uusiutuminen. Tässä tutkimuksessa käytettiin koko genomin sekvensointimenetelmää (WGS), joka on herkempi kuin aiemmissa tutkimuksissa käytetty eksomisekvensointi (WES).

Aikaisimmillaan verikokeella pystyttiin havaitsemaan syöpä jopa 41 kuukautta ennen diagnoosin varmistamista kuvantamisen avulla. Keskimäärin verikokeen avulla rintasyövän uusiutuminen ennustettiin noin 15 kuukautta etukäteen.

Rintasyöpäsolut voivat jäädä kehoon leikkauksen ja muiden hoitojen jälkeen, mutta näitä soluja voi olla niin vähän, että niitä ei voida tunnistaa seurantatutkimuksissa, kertoo tutkimuksen päätutkija Isaac Garcia-Murillas.

Hänen mukaansa tutkimus luo pohjaa paremmalle jälkihoidon seurannalle ja mahdollisesti elinikää pidentävälle hoidolle. 

Parantaa mahdollisuuksia estää syövän leviäminen

Lontoon syöpätutkimusinstituutin (ICR) tutkimukseen osallistui 78 naista, joista 11 naisen syöpä uusiutui. Tutkimus erosi aiemmista siten, että tässä tutkimuksessa käytettiin herkempää, koko genomin sekvensointimenetelmää, jolla pystyttiin tunnistamaan yli 1 800 geenimutaatiota. 

Aikaisempi taudin uusiutumisen tunnistaminen parantaa mahdollisuuksia pysäyttää syövän leviäminen muualle kehoon ja estää sen muuttuminen parantumattomaksi. 

Syöpäjärjestöjen mukaan Suomessa rintasyöpään sairastuu vuosittain noin 5 000 naista, ja elämänsä aikana yksi seitsemästä naisesta sairastuu rintasyöpään. Duodecimin mukaan yksi viidestä rintasyövästä uusiutuu.

Lue myös:

    Uusimmat