Tutkimuksessa löytyi tapa estää rintasyövän uusiminen

Tällaisia ovat rintasyövän oireet 2:07
KATSO MYÖS: Näin rintasyöpä oireilee! Aina rinnassa ei tunnu pattia, muistuttaa asiantuntija.

Tutkijat onnistuivat tappamaan myös "horrostavia" syöpäsoluja kokeessaan.

Lontoolaistutkimuksessa löydettiin mahdollinen keino estää rintasyövän uusiutumista.

Rintasyövän hoidossa käytetään usein myös hormonaalisia hoitoja. Tutkijoiden mukaan joissakin tilanteissa hormonihoidot voivat saada aikaan epätoivottuja muutoksia soluissa; ne voivat asettua lepotilaan kuolemisen sijaan, ja vuosia myöhemmin solut voivat "herätä".

– Halusimme ymmärtää paremmin, miksi rintasyöpä uusii, jotta voisimme toivottavasti löytää tapoja estää sen. Ettei ihmisten tarvitsisi elää pelossa tai saada musertavia uutisia uusimisesta, tutkimusta tehneen lontoolaisen syöpätutkimusinstituutin Luca Magnani kuvaa tiedotteessa.

Tutkimus aiheesta julkaistiin Cancer Discovery -lehdessä, kertoo Sky News. Tutkimus tuo toivoa heille, joilla on estrogeenireseptori-positiivinen (ER+) syöpä. Tällaisia on noin 80 prosenttia rintasyövistä.

Hormonilääkitys sai osan soluista vaipumaan horrokseen

Kun tutkijat kokeessaan imitoivat hormonihoitoa, suurin osa rintasyöpäsoluista kuoli, mutta osa vain siirtyi lepotilaan ja lakkasi lisääntymästä. Magnanin mukaan on jo tiedossa, ettei hormonilääkitys auta kaikkia potilaita, vaan syöpä voi palata vuosia, jopa vuosikymmeniä myöhemmin.

Magnanin mukaan tutkimuksessa kuitenkin havaittiin onnistuneesti avainmekanismi, jonka avulla syöpäsolu asettuu lepotilaan ja horrostaa jopa vuosikausia. Tutkijoiden mukaan G9a-entsyymin estäminen esti myös solua asettumasta lepotilaan. Toimenpide myös tappoi syöpäsolut, jotka jo horrostivat.

– Tutkimuksemme tunnisti keskeisen mekanismin, jota syöpäsolut käyttävät välttääkseen hoidon pysymällä lepotilassa. Ne horrostavat ennen kuin ne "heräävät" vuosia myöhemmin ja alkavat jälleen jakautua nopeasti, Magnani kuvasi.

Magnani toivoo, että löydökset viitoittaisivat lopulta tien hoitoon, jonka voisi kohdentaa suoraan lepotilassa oleviin rintasyöpäsoluihin.

– Jotta jonakin päivänä potilaat voivat olla varmoja, ettei heidän syöpänsä palaa eikä tähän tarvita vuosien hormonihoitoa.

Katso myös: Tällainen on rintasyövästä toipuville tarkoitettu mamillatatuointi, jossa nänni luodaan uudelleen

Tällainen on rintasyövästä toipuville tarkoitettu mamillatatuointi 8:07
Video esittelee mamillatatuoinnin.

Lue myös:

    Uusimmat