Mainos

Uuden-Seelannin oppositio menossa vaalivoittoon

Uudessa-Seelannissa yhdeksän vuotta valtaa pitänyt konservatiivinen kansallispuolue on häviämässä tänään järjestetyt parlamenttivaalit. Työväenpuolueen johtaja Helen Clark, josta tullee maan uusi pääministeri, sanoi tänään iltapäivällä Suomen aikaa, että hän aloittaa kokoomushallituksen muodostamisen välittömästi.

Istuva pääministeri Jenny Shipley totesi, että 120-paikkaisessa parlamentissa olisi tarpeeksi kannatusta keskusta-vasemmistohallituksen muodostamiseen. Uusi vasemmistojohtoinen hallitus olisi maan ensimmäinen askel vasemmalle 15 vuotta jatkuneen uudistuspolitiikan jälkeen. Uudistuspolitiikan tekijät vähensivät valtion sääntelyä ja leikkasivat sosiaalimenoja. Clarkin suunnitelmissa on nostaa korkeatuloisten verotusta ja kasvattaa sosiaalimenojen osuutta, mutta samalla ylläpitää valtion verotulo ylijäämäisenä.

Vapaiden markkinoiden vastustaja

49-vuotias entinen valtiotieteen opettaja Clark tulee hyvin toimeen tulevasta maalaisperheestä, jonka yhteiskunnalliset näkemykset olivat paljon Clarkin näkemyksiä vanhoillisempia. Clark protestoi Vietnamin sotaa ja ulkomaisia sotilastukikohtia vastaan. Hänet valittiin parlamentin jäseneksi vuonna 1981, jolloin hän jo vannoi vastustavansa vapaata markkinataloutta. Clark nimitettiin maan ensimmäiseksi varapääministeriksi vuonna 1989, aikana jolloin työväenpuolueen suosio oli laskussa.

Kansallispuolueen ollessa vallassa Clark pyrki uudistamaan puoluettaan ja arvosteli vapaakaupan kannattajia. Vaalikampanjassaan Clark lupasi kuitenkin "niin paljon markkinoita kuin tarpeellista ja niin paljon sosiaalista oikeudenmukaisuutta kuin mahdollista".
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.