Uskomattomat kuvat: Näin paljon oikein valitut värit vaikuttavat kasvoihisi

Värianalyysi 2-1
Photographer: Anne Uunila.
Värianalyysi 2

Tiesitkö, että oikeat värivalinnat ovat tehokas kaunistaja? Itselleen sopivat sävyt löytää analyysin avulla, joka oli kauneustrendien ykkönen vielä muutama vuosikymmen sitten. 

Kaivatko aina kaapin perältä sen yhden paidan, jossa tiedät näyttäväsi hyvältä, mutta et oikein tiedä miksi? Salaisuus on todennäköisesti kasvoihisi soveltuva väri. 

Värianalyysit olivat kuuma kauneustrendi 1980–1990-luvuilla, jolloin kaikki naistenlehdet olivat täynnä vinkkejä oman väriperheen kartoittamisesta: "Oletko talvi, kesä, kevät vai syksy? Näin tiedät" otsikot huusivat. 

Vaikka aikaa on kulunut, ei värien vaikutus ole muuttunut. Värianalyyseja työkseen tekevä Anne Uunila ihmettelee, miksi niitä ei hyödynnetä enää samalla tapaa pukeutumisessa kuin ennen. 

Esimerkki 1

Värianalyysi1-huonotvärit
Värianalyysi1

Liuta viivaa kuvan päällä, niin voit vertailla miten paljon pelkät värit vaikuttavat kasvoihin. Mallilla ei ole meikkiä, ero on saatu aikaan vain värien avulla. Vasemmalla värit ovat mahdollisimman epäedulliset, oikealla mallille sopivat. Kuvat: Anne Uunila

– Väärät värit vanhentavat, väsyttävät ja vääristävät ihon sävyä. Iho voi olla jopa harmahtava tai kellertävä, jolloin ihminen muuttuu hieman sairaan näköiseksi, hän toteaa.

Uunilan mukaan väärät värit myös vetävät piirteitä alaspäin: suupieliin tulee varjoja ja kaksoisleukakin voi ilmestyä seuralaiseksi. 

Kun toiselle olalle asetellaan epäedulliset ja toiselle mahdollisimman hyvin sopivat värit, suuri osa huomaa Uunilan mukaan selvän eron. 

– Ihmisillä on myös usein luontainen värisilmä siinä, mikä itselle sopii ja mikä ei, hän toteaa. 

Esimerkki 2:

Värianalyysi3
Värianalyysi3-1

Vaikka lehdissä usein neuvotaan miten oman väriperheen voi tunnistaa, siihen ei Uunilan mukaan ole varsinaisia ohjeita. 

– Värit vaihtelevat henkilön mukaan, joten suoria värikarttoja ei voi antaa. Silmät ovat tärkein, vaikka hiusten ja ihon sävy vaikuttaa myös. Koska usein hiukset on värjätty, peitän ne ja katson analyysissa vain silmiä ja ihoa. 

Esimerkki 3:

Värianalyysi Teemu
Värianalyysi2

Värianalyysissa ihmiset jaotellaan neljään eri vuodenaikaan: syksyyn, talveen, kevääseen ja kesään. 

– Pääpiirteittäin kevät ja syksy ovat lämpimiä, kesä ja talvi kylmiä.

Uunilan mukaan kesä on Suomessa ehdottomasti yleisin, siinä talven vahvasti kontrastiset sävyt on laimennettu vedellä – esimerkiksi musta ei ole täysin musta, vaan ikään kuin pesussa kulunut musta, hieman laimeampi versio alkuperäisestä. Samoin pinkki muuttuu roosaksi. 

Anne Uunila aloittaa analyysin teon kokeilemalla miten kasvot reagoivat eri värisävyihin. 

Värianalyysin tekijä kannattaa valita suositusten avulla, sillä sen tekeminen on haasteellista ja siksi valinta voi osua väärään väriperheeseen. 

– Kun itse opiskelin vaatetusta yksi opettajistani sanoi minun olevan syksy, sillä minulla on punaiset hiukset. Värit tuntuivat kuitenkin aina jotenkin vääriltä. Lopulta kun lähdin opiskelemaan värianalyysien tekemistä kunnolla, selvisi, että olen lämmin kevät, joten syksyn värit eivät oikeasti sopineetkaan minulle, Uunila kertoo. 

Käytätkö väärän kokoisia rintaliivejä? Näin tiedät!

Lue myös:

    Uusimmat