Älä sorru hiusten kotivärjäyksen tyyppimokiin – asiantuntijat kertovat, miten vältät virheet

Kun hiukset värjää kotona, lopputulos voi helposti olla erilainen kuin mitä kuvitteli. Pettymyksen välttämiseksi ja turvallisuuden takaamiseksi muutamaan asiaan olisikin hyvä kiinnittää huomiota.

Hiusten värjääminen itse kotona on selkeästi kampaamoita edullisempaa, mutta lopputulos ei aina ole yhtä ennalta arvattavissa. Huffington Post haastatteli alan asiantuntijoita ja kokosi pahimmat virheet, joita kotivärjäyksessä voi sattua.

Ennen seuraavan väripaketin ostamista ja avaamista, kannattaa lukea tämä lista läpi, jotta värjäyksen lopputulos on hiukan paremmin ennakoitavissa.

1. Oletat, että hiuksesi näyttävät täysin samalta kuin paketin kuvassa

Niin ei nimittäin todennäköisesti tule käymään, kertoo amerikkalainen stylisti Tabitha Mitchell. Omat hiukset tuskin tulevat muistuttamaan täysin hiusväripakkauksen kuvaa, sillä jokaisen ihmisen hiukset ovat erilaiset.

Moni varmasti ymmärtää, että tummia hiuksia on vaikea värjätä todella vaaleiksi yhdellä väripaketilla, mutta myös vaaleampia hiuksia tuskin saa aivan saman sävyisiksi kuin hiusväripaketin kuvissa. Vaikka kolmelle ihmiselle, jolla olisi samanväriset hiukset, laittaisi saman hiusvärin, ei lopputulos olisi täysin samanlainen kaikilla.

Väripakkauksen kuvan lisäksi hiusväriä ei kannata valita kaupan hyllyltä löytyvien hiusvärinäytteiden perusteella, sillä ne on värjätty valkoisiin hiuksiin.

2. Valitset haitallisen värin

Hiusväriä valitessa kannattaa todella olla tarkkana, mitä ostoskoriinsa valitsee. Asiantuntijat ovat muistuttaneet MTV Uutisten haastattelussa, että hiusvärimainoksissa saatetaan johtaa kuluttajaa harhaan.

Paketissa voi esimerkiksi lukea "turvallinen" tai "allergiaystävällinen", vaikka väriaine sisältäisi allergiaa aiheuttavia aineita. Siksi pakettien pieni präntti kannattaa aina lukea, jos tietää olevansa joillekin kemikaaleille allerginen.

Joskus paketeissa saattaa esimerkiksi lukea, että tuotteet eivät sisällä parabeeneja tai ammoniakkia, mutta todellisuudessa aineet, joilla ne on korvattu, saattavat olla entistä allergisoivempia.

Tarkkana pitäisi myös olla, jos hiuksia on värjännyt tai niitä on värjäämässä hennalla tai hennaa sisältävillä, kasvipohjaisilla väriaineilla. Schwarzkopfin sivuilla varoitetaan, että värjäystulos saattaa olla yllättävä, jos keinotekoisista hiusväreistä siirtyy luonnollisiin hiusväreihin tai toisinpäin.

Huffigton Postin haastattelemat Brooklynissa sijaitsevan salongin omistaja Chelsey Pickthorn ja värjäykseen erikoistunut kampaaja Emaly Baum myös muistuttavat, että esimerkiksi kaikki markettivärit eivät reagoi hyvin yhteen kampaamotuotteiden kanssa.

Esimerkiksi metalliset hiusvärit yhdistettynä värinpoistoon voivat johtaa jopa hurjiin kemikaalisiin reaktioihin.

Jos hiukset on siis värjännyt kotona ja haluaa värjätä uudestaan kampaajalla, asiantuntijalle kannattaa mainita tuotteista, joita hiuksiin on aikaisemmin lisännyt. 

3. Et käytä hiusväriä ohjeiden mukaisesti

Hiuksia värjätessä pitää muistaa, että kuluttajalla on tilanteessa aina vastuu. Tavallisetkin hiusvärien ainesosat voivat aiheuttaa vaarallisia allergisia reaktioita ja hurjia oireita. Allergia voi iskeä varoittamatta ja usean vuorokauden jälkeen hiusten värjäämisestä, vaikka aina olisi värjännyt hiuksia ilman mitään ongelmia.

Pakkauksen ohjeen mukainen allergiatesti pitäisikin tehdä aina ennen värjäyksen aloittamista. Oli testiaika sitten 24 tai 48 tuntia, ole kärsivällinen ja tee testi pakkauksen ohjeiden mukaisesti.

4. Et levitä väriä oikein

Parhaimman lopputuloksen saamiseksi on hiusasiantuntijoiden mukaan erityisen tärkeää, että hiusväriä lisätään oikeaan paikkaan päässä. Kun hiukset värjää uudelleen, väriä pitäisi laittaa vain juureen – ei kaikkialle päähän.

Jos hiusväriä laittaa kaikkialle päähän, tulee Hair Rules -salongin hiustenvärjäysasiantuntija Jaxceen mukaan lopputuloksesta epäluonnollinen ja läpikuultamaton. Koska juuret reagoivat hiusväriin eri tavalla muuhun tukkaan verrattuna, voi juurten väristä tulla erilainen.

– Väri värin päällä tekee tummemman värin. Sitten sinulle tulee tällainen läpikuultava juuri, joka ei ole täysin peittynyt ja siihen vertailtuna latvasi voivat näyttää todella tummilta, sanoo myös Pickthorn.

5. Ajoitus ei osu oikeaan

Hiuksia värjätessä kannattaa ehdottomasti katsoa kelloa.

– Jos värin ottaa pois liian aikaisin, väri ei kehity täydellisesti. Ja jos sen jättää liian pitkäksi aikaa, jotkut värituotteet ovat eteneviä, ja kun ne pysyvät päässä, ne muuttuvat tummemmiksi ja tummemmiksi, Pickthorn muistuttaa.

Tavallisempaa on, että hiusväri jätetään liian pitkäksi kuin lyhyeksi aikaa hiuksiin. Se voi johtaa myös siihen, että hiusten laatu kärsii ja ne muuttuvat kuiviksi ja hauraiksi.

6. Älä vaalenna tai tummenna vaalennettuja hiuksia, ellet tiedä mitä teet

Kaikki neljä Huffington Postin haastattelemaa hiusstylistiä ovat sitä mieltä, ettei hiuksiin kannata tehdä värinpoistoa itse kotona – varsinkaan, jos tarkoituksena on päästä todella tummasta vaaleaan.

Syynä on se, että värinpoisto on yksi rajuimpia kemikaalisia prosesseja, joita ihminen voi hiuksilleen tehdä. Se voi olla vaarallista, jos ei tiedä mitä tekee.

– Kun haluaa olla blondi, se on kuin investointi omiin hiuksiin. Jos sen tekee kotona, on vain niin paljon asioita, jotka voivat mennä pieleen. Hiuksista voi tehdä oranssit, ne voivat pudota, ja kaikenlaisia kamalia asioita voi sattua, Baum sanoo.

Sama pätee myös siihen, jos hiukset, joihin on tehty värinpoisto, haluaa värjätä uudestaan tummiksi. Vaalennetut hiukset ovat huokoisemmat, eivätkä ne reagoi välttämättä yhtä hyvin väriaineisiin kuin värjäämättömät hiukset.

Pickthornin mukaan hiukset tulevat helposti joko suunniteltua vaaleammiksi tai tummemmiksi tai riippuen väristä, ne voivat muuttua jopa vihreiksi tai sinisiksi. Näin voi käydä, sillä valkaistussa hiuksessa ei ole enää sen omia sävyjä.

Lähteinä myös: Huffington PostSchwarzkopf.fi

Lue myös:

    Uusimmat