Tissuttelu, herkuttelu ja aurinko jättävät jälkensä kasvoihin – nappaa asiantuntijan vinkit arjen ihonhoitoon

Kosmetologin vinkit: Näin teet sään ja juhlan kestävän meikin 3:31
Videolla kosmetologi Sarianna Tuomola jakaa ammattilaisen vinkit sään ja juhlat kestävään meikkiin.

Selvitimme mihin nyt kannattaa kiinnittää huomiota ihonhoidossa kesän pikkuhiljaa kääntyessä kohti syksyn koleutta ja pimeyttä.

Elokuun loppu on otollista aikaa tehdä lempeän tiukka ryhtiliike omassa ihonhoidossa. Moni palaa kohti arkea kesälomien jäljiltä, pisamat haalenevat nenänpielistä, rusketus katoaa ja valon määrä vähenee lämpimän vuodenajan vaihtuessa kohti kylmempää.

– Syksy näyttää kesän jäljet iholla, SKY-CIDESCO-kosmetologi Sarianna Tuomola toteaa.

Vaikka ajatukset olisivatkin jo tiukasti arjen aherruksessa kiinni, voivat kesän riennot näkyä vielä hipiällä. Iho on voinut ottaa osumaa auringossa palamisesta, rasvaisesta grilliruoasta, terassilla tissuttelusta ja epäsäännöllisestä elämänrytmistä. Myös yöttömän kesän unettomat yöt näkyvät todennäköisesti ihollasi.

– Iho on yleensä punakka ja turvonnut, mikä viittaa nesteeseen iholla, iholla voi olla pigmenttilaikkuja ja se voi olla yleisesti tosi tukossa, Tuomola  listaa yleisiä iho-oireita.

Tuomola on tehnyt töitä kauneudenhoidon ja ihonhoidon parissa jo 27 vuoden ajan. Hän pyörittää omaa kauneushoitolaansa Kauneushoitola Lumia Varkaudessa.

Suomalaiset paremmin perillä auringon vaaroista

Tuomola kertoo, että hänen uransa aikana suomalaisten suhtautuminen ihonhoitoon on muuttunut.

– Ihonhoito ja auringolta suojautumisen tärkeys on pikkuhiljaa alkanut mennä perille, hän toteaa.

Suomalaiset ovat nykyisin hyvin perillä siitä, miten haitallisesti aurinko voi vaikuttaa suojaamattomalla iholla.

– Verrattuna vuoteen 1995, kun olen valmistunut kosmetologiksi, jolloin auringon vaaroista toitotettiin koko ajan ja ihan loputtomiin, ei sitä ehkä ymmärretty niin hyvin kuin tänä päivänä, Tuomola kertoo.

Vaikka ihoa suojattaisiinkin ja hoidettaisiin, kesäisin se altistuu auttamatta myös auringon haitalliselle säteilylle.

– UV-säteily tuhoaa ihon elastiini- ja kollageenisäikeitä, Tuomola kertoo.

Iho voi näyttää parantuvan auringonpolttaman jälkeen, mutta valitettavasti vauriot näkyvät ihossa myöhemmin elämässä monin eri tavoin, kuten ennenaikaisena vanhenemisena, pigmenttiläiskinä, luomina ja jopa ihosyöpänä.

– Mitä paremmin ihoa hoitaa ja suojaa, sitä pidempään se pysyy nuorekkaana tulevaisuudessa, Tuomola muistuttaa.

Kesäauringon aiheuttamat vauriot huomataan kauneushoitoloissa

Kauneushoitoloissa auringon aiheuttamat vaikutukset ja samalla myös vauriot näkyvät myös aiempaa useammin.

– Basaliooma, melanooma ja aurinkokeratoosi ovat ensimmäiset pahat merkit ihossa, Tuomola kertoo.

Tyvisolusyöpä, eli basaliooma, on yleisin ihosyöpä, kertoo Terveyskirjasto. Se ei kehity hetkessä, vaan hitaasti vuosien saatossa. Tavallisesti basaliooma voidaan kuitenkin parantaa.

Muita huolestuttavia merkkejä ovat näkyvät luomet, jotka yllättäen kasvavat, vuotavat verta, kutittavat, tummenevat, punertavat tai vaihtavat väriä.

Positiivista on Tuomolan mukaan se, että ihmiset ovat nykyisin valveutuneempia. Hän kertoo, että asiakkaat usein pyytävät häntä hoidon yhteydessä tarkistamaan pigmenttiläiskiä ja luomia kaiken varalta. Jos on epävarma, kannattaa aina mieluummin käydä lääkärissä näyttämässä kuin jäädä kotiin jahkailemaan.

– Olemme usein ensimmäiset, jotka huomaavat ja on velvollisuuskin kertoa asiakkaalle, että nyt on syytä lähteä lääkärille, Tuomola toteaa.

Terveyskirjaston mukaan auringon aiheuttamia ihon aurinkokeratooseja tulee lähes jokaiselle valkoihoiselle suomalaiselle, jos vain elää tarpeeksi vanhaksi.

– Aurinkokeratoosi näkyy sillä tavalla, että ihan kuin luomia olisi lisääntynyt. Keratoosi näkyy luomessa tai laikussa karheutena tai hilseilevänä pintana, sanoo Tuomola.

Tuomola kertoo, että aurinkokeratoosia voi hoitaa kauneushoitoloissa, mutta syövän esiasteita löydettäessä vastuuntuntoinen kosmetologi neuvoo aina lääkärin vastaanotolle.

Mikä ihotyyppi minulla on?

Sekaiho on suomalaisten yleisin ihotyyppi, Tuomola paljastaa. Sekaihossa kasvojen t-alueella, eli otsalla, nenässä, poskien etuosassa ja leuassa näkyy laajentuneita ihohuokosia ja iho on herkkä kiiltelemään.

Rasvainen iho on kauttaaltaan altis epäpuhtauksille, kun taas kuivalla iholla epäpuhtauksia ei juuri näy, paitsi yksittäisiä nenänpielissä. Kuivassa ihossa sisäinen kosteustasapaino on kärsinyt.

Neljäs ihotyyppi on niin kutsuttu normaali iho. Se ei tunne erityistä kuivuutta tai rasvaisuutta. Normaali iho on ihonhoidossa tavoiteltava hipiän olotila.

Herkkää ihoa Tuomola ei pidä erillisenä ihotyyppinä. Kaikki ihotyypit voivat ajoittain ärtyä. Iho voi herkistyä käytetystä kosmetiikasta, väärästä ruokavaliosta tai kesällä liiallisesta auringonotosta. Kun iho on ärtyneen punakka, kannattaa aina koittaa selvitellä, mistä se ei ole pitänyt.

– Rauhoittavista tuotteista voivat kaikki ihotyypit ajoittain hyötyä, Tuomola vinkkaa.

Asiantuntijan avustuksella on järkevää selvittää oma ihotyyppinsä, jos on siitä itse epävarma.

– Ääriesimerkkinä vaikka todella tukkoinen sekarasvoittuva iho, jolle levitetään kuivan ihon tuotteita. Ne tukkivat sen ihon huokoset. Kosteutusta voi sekarasvoittavalle iholle hankkia öljyttömillä, kosteuttavilla tuotteilla, Tuomola kertoo.

Hän kertoo, että on myös ihan normaalia, että ihotyyppi hiukan vaihtelee vuodenaikojen mukaan. Ajoittain myös rasvoittuva iho voi kiristää, jolloin sille ei välttämättä riitä samat voiteet kuin kesällä.

Miltä ihosi näyttää kesän lopulla?

Kesän myötä rasvoittuvaisuuteen taipuva iho voi olla tukkoinen ja todennäköisesti kaipaa syväpuhdistusta. Lisäksi monia suomalaisia vaivaa ihon pintakuivuus erityisesti poskilla. Poskipäiden iho on ohutta ja sen alta voi kuultaa läpi laajentuneita verisuonia, jotka voivat lisästä punakkuutta kasvoilla.

– Pintakuivuus on yleinen ongelma, jossa ihon pinta hilseilee ja kiristää, Tuomola toteaa.

Pintakuivuudesta voivat ajoittain kärsiä kaikki ihotyypit. Kesän ruokavalio ja auringossa oleskelu turvottaa ja saa ihon punoittamaan ja ärtymään.

– Kosteutus ja puhdistus ovat niitä avainsanoja, Tuomola kiteyttää.

Aurinko voi myös kuivattaa, jolloin ihon juonteet korostuvat. Erityisesti kesän jäljiltä ilmejuonteet voivat olla jyrkemmät. Ihon kuivuus korostaa ikääntymisen merkkejä.

– Suuri osa toki käyttää hattuja ja aurinkolaseja suojautuakseen, mutta esimerkiksi silmäkulmien ja otsan kurtut tulevat kesän lopulla voimakkaammin esille auringossa siristelyn myötä, Tuomola paljastaa.

Tuomola muistuttaa, että ihoa pitäisi suojata auringolta oikeastaan läpi vuoden, ei pelkästään kesäkuukausina. Syksyllä iho kärsii tietokoneen ja puhelimen näytöltä tulvivan valon takia, talvella aurinko heijastuu moninkertaisena hangilta ja jäältä, kun taas kevään myötä auringon haitalliset säteilyt polttavat voimakkaammin ja kesällä säteilyä heijastuu myös vedestä sekä hiekasta.

– Arkeen palatessa on helppo ottaa rutiinit taas käyttöön, jos ihonhoitoa on laiminlyönyt kesällä, Tuomola toteaa.

Heitä, jotka tuntevat omantunnonpiston sydämessään, Tuomola suosittelee käymään ammattilaisen luona puhdistavassa tai jälleenrakentavassa hoidossa kesän päätteeksi. Sen jälkeen ammattilaisen antamia kotihoito-ohjeita voi käyttää omassa arjessa syksyn mittaan.

Katso myös: Fanni selvitti, onko sokeroinnin lopputulos kivun ja jännittämisen arvoista. Juttu jatkuu videon alla.

Mitä sokeroinnissa tarkalleen tapahtuu? Fanni selvitti, onko lopputulos kivun ja jännittämisen arvoista 4:28
Mitä sokeroinnissa tarkalleen tapahtuu?

Näin helppoa ihonhoito voi olla

Tuomola kannustaa puhdistamaan ihon aamuin ja illoin. Jos iho punoittaa esimerkiksi auringon takia, voi rauhoittava seerumi auttaa. Yöaikaan seerumin kanssa on hyvä käyttää hoitavaa yövoidetta. Aamulla kasvojen kevyen pesun jälkeen panosta hoitovoiteeseen ja suojakertoimeen.

– Illalla iho on hyvä puhdistaa, kun on hikoillut ja oleillut auringossa, ja laittaa hyvät hoitovoiteet vaikuttamaan, niin kyllä varmasti välttyy näppylöiltä, hän arvioi.

Hiki voi tukkia ihohuokosia. Sen takia kasvot on hyvä puhdistaa iltaisin ennen nukkumaan menoa. Rasvoittuva iho on syytä pestä myös aamuisin kevyesti, koska ihon pinta voi olla rasvainen yön jäljiltä. Kesällä moni pesee kasvot mökillä pelkällä järvivedellä. Tuomola vinkkaa nappaamaan mukaan aina jonkin kevyesti vaahtoutuvan puhdistustuotteen.

– Se on ihan sama, missä ollaan, kunhan sen ihon saa puhtaaksi, hän toteaa.

Hiessä on aina bakteereja. On tärkeää saada bakteerit pois iholta, jotta ne eivät lisää näppyjä ja finnejä.

Jos olet laiska ihonhoidon suhteen ja toivot pääseväsi mahdollisimman helpolla, on Tuomolalla muutama vinkki.

– Tärkeintä on ihon puhdistus ja hyvä hoitovoide. Pidä tarvitsemasi tuotteet lähellä siellä, missä peset kasvot aamuisin ja iltaisin. Keskity siihen, mitä itse haluat ja mistä itse pidät tuotteiden koostumuksen ja tuoksun perusteella, jotta ihonhoito olisi mielekästä käyttää ja samalla helppoa, Tuomola kertoo.

Tällä hetkellä muodissa on hyvin luonnollinen, ihmisen omaa kauneutta korostava ihanne. Markkinoilla onkin runsaasti laadukkaita moneen eri käyttöön soveltuvia tuotteita. Parhaimmillaan yksi purkki riittää, eli hyllyjen ei tarvitse notkua kymmenistä erilaisista seerumeista, aurinkovoiteista ja yövoiteista. Satsaa siis laadukkaaseen hoitovoiteeseen, jossa on päiväkäytössä mukana riittävä aurinkosuoja ja hiukan myös väriä antamaan peittävyyttä ja tasaisempaa sävyä kasvoille.

Katso myös asiantuntijan vinkit päivittäiseen ihonhoitoon:

Asiantuntijan vinkit päivittäiseen ihonhoitoon 1:09
Kosmetologi Minna Malinen neuvoo, mitä kannattaa huomioida aamuisin ja iltaisin.

Purkkirusketuksesta hehkua iholle

Kesällä hankittua rusketusta voi pidentää käyttämällä itseruskettavia tuotteita. Tuomolan mukaan markkinoilla on nykyisin moneen eri tarpeeseen soveltuvia ruskettavia voiteita, vaahtoja ja omiin hoitovoiteisiin sekoitettavia tippoja.

– Itseruskettavat tuotteet ovat loistavia auringon korvaajia, hän toteaa.

Kesän jälkeen itseruskettavan levittämisellä voi jatkaa rusketusta iholla vaikka läpi vuoden. Nykyisin, kun tiedetään auringonvalon haittavaikutuksista, on kauniin hehkun loihtiva purkkirusketus erittäin varteenotettava vaihtoehto auringossa itsensä käristämiselle.

– Itseruskettavat ovat loistava vaihtoehto, jos ei voi olla auringossa, eli jos on vaikka niin kalpea tai iholla punapigmenttiä, Tuomola toteaa.

Katso myös: Vältä nämä kahdeksan virhettä levittäessäsi itseruskettavaa. Juttu jatkuu videon alla. 

Itseruskettavien ABC: Mitä pitää muistaa? Vältä nämä kahdeksan purkkirusketuksen kanssa 2:57
Moni sortuu virheisiin itseruskettavaa levittäessään.

Syksyn uudet tuulet

Vaikka elokuu on vielä kesäkuukausi, on aika jo kääntää katse kohti syksyä. Tuomolan mukaan ihonhoidossa ja ylipäätään kauneudessa on tällä hetkellä hyvin kaiken salliva ilmapiiri. Meikeissä näkyvät rohkeat värit, jopa raflaavat tyylit. Eritoten 1990-luvun rohkeat sävyt ovat pinnalla. Toisaalta omaan luontaiseen kauneuteen ja sisäiseen hyvinvointiin satsataan myös.

– Nykyajan nainen haluaa päästä mahdollisimman helpolla arjessa, Tuomola toteaa.

Kauneushoitoloista haetaan hoitoja, jotka helpottavat arjessa elämää. Tämän hetken yksi suosituimmista kauneushoitolan tarjoamista hoidoista ovat lash- ja brow liftit. Tuomola iloitsee, että tuuheat ja luonnolliset kulmat jatkavat voittokulkuaan.

– Toivotaan, että ei koskaan palata ohueksi nypittyihin kulmiin, hän hymähtää.

Nykyisin myös ihonhoito on yhä useammalle olennainen osa päivittäisiä elämänrutiineja.

– Monelle ihonhoito on arkipäivää ja kosmetologeilta haetaan sitä arjen hemmottelua, Tuomola kertoo.

Tärkeänä Tuomola pitää syksyä ajatellessaan sitä, mitä seuraavaksi kannattaa tehdä.

– Syksy on todella otollista aikaa saada ihonhoito kuntoon, koska jossain kohtaa se talvikin tulee omine ihonhoidollisine haasteineen, hän muistuttaa.

Katso myös: Ovatko kalliit kangasmaskit ihonhoidossa hintansa väärtejä?

Ovatko kalliit kangasmaskit ihonhoidossa hintansa väärtejä? Testissä ilmiöksi nousseet sheet maskit 3:45
Testissä ilmiöksi nousseet sheet maskit.

Lue myös:

    Uusimmat