Mainos

Usko talouskasvuun vahva

Suomalaiset uskoivat huhtikuussa edelleen talouden myönteiseen kehitykseen.

Kuluttajien luottamusindikaattori oli huhtikuussa 12,7 eli korkeampi kuin helmi-maaliskuussa. Omaan talouteensa luottivat eniten yrittäjät ja työttömät ja vähiten maatalousyrittäjät. Usko maan talouskasvuun oli vahvin palkansaajien ja heikoin yrittäjien keskuudessa. Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen kuluttajabarometriin, jota varten haastateltiin 19. - 26. huhtikuuta 1 660 Suomessa asuvaa henkilöä.

Kuluttajista 82 prosenttia odotti huhtikuussa maan taloustilanteen pysyvän ennallaan tai paranevan seuraavan vuoden aikana. Vain 13 prosenttia arvioi sen huononevan. Työttömyyden vähenemiseen uskoi ensimmäisen kerran sitten viime elokuun yli puolet kuluttajista. Kuluttajista jo 76 prosenttia piti ajankohtaa hyvänä lainan ottamiselle ja 16 prosenttia kotitalouksista aikoi ottaa lainaa seuraavan vuoden aikana. Vastaavasti säästämistä piti kannattavana aiempaa harvempi eli 44 prosenttia kuluttajista. Joka neljäs kuluttaja uskoi oman taloutensa paranevan seuraavan vuoden aikana ja vain joka kymmenes arvioi sen huononevan.

Kuluttajien ostoaikomukset lisääntyivät yhä huhtikuussa. Aiempaa useampi eli 7 prosenttia kotitalouksista harkitsi asunnon ostamista seuraavan vuoden aikana. Myös kodin korjaus- ja sisustusaikeet olivat vahvat. Peräti 43 prosenttia kotitalouksista suunnitteli ulkomaan lomamatkaa seuraavan puolen vuoden aikana ja 9 prosenttia harkitsi auton ostoa.

Lähes puolet kuluttajista arvioi kestotavaroiden ostamisen kannattavaksi. Kuluttajat ennustivat, että ensi vuoden huhtikuun inflaatiovauhti on 1,6 prosenttia.
Suomalaisten näkemykset taloudesta ovat kansainvälisestikin verrattuna myönteisiä. Maaliskuussa EU-maista vain Irlannissa ja Alankomaissa talouden kehitykseen suhtauduttiin luottavaisemmin kuin Suomessa. Irlannissa kuluttajien luottamusindikaattori oli 16 ja Alankomaissa 15. EU-maiden keskimääräinen luottamusindikaattori oli maaliskuussa -1.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.