Usko tai älä: Olut voikin olla terveellisempää kuin kahvi

Kun seuraavan kerran teet valintaa kahvin ja oluen välillä, kannattaa ehkä kääntyä tuopillisen puoleen – ainakin jos tutkijoita on uskominen.

Tel Avivin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan kofeiini saattaa yllättäen lyhentää elinikää, kun taas alkoholi voi pidentää sitä.

Tutkijat huomasivat, että kofeiini lyhentää kromosomien päässä esiintyviä DNA-jaksoja eli telomeerejä. Alkoholin puolestaan havaittiin pidentävän telomeerejä.

Telomeerit lyhenevät, kun ihminen vanhentuu. Kun telomeereistä tulee liian lyhyitä, solu kuolee. Lyhyet telomeerit onkin yhdistetty heikkoon terveydentilaan sekä lisääntyneeseen ennenaikaisen kuoleman riskiin.

Tutkijat havaitsivat, etteivät esimerkiksi muutokset lämpötiloissa tai pH-tasapainossa vaikuttaneet telomeereihin. Sen sijaan telomeerien pituus lyheni jopa pienestä määrästä kofeiinia ja vastaavasti piteni alkoholin vaikutuksesta.

Tutkijoiden mukaan jopa espressokupillinen sisältää tarpeeksi kofeiinia – ja viisiprosenttinen etanoliliuos tarpeeksi alkoholia – vaikuttamaan telomeerin pituuteen.

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat