Usko tai älä: Olut tekee hyvää myös sydämelle

Olut edistää sydämen terveyttä, kertovat kreikkalaistutkijat.

Kreikkalaistutkijat ovat todenneet oluesta olevan hyötyä myös sydämen terveydelle. Tutkijat havaitsivat tuopillisen olutta parantavan verenkiertoa sydämeen muutaman tunnin sisällä juomisesta. Alkoholittomalla oluella ei todettu olevan samanlaisia vaikutuksia.

Tutkimukseen osallistuneet nuoret miehet joivat 0,4 litraa olutta, jonka jälkeen miesten verisuonten toimintaa seurattiin. Tutkijat mittasivat, kuinka hyvin veri kulki sydämen pääväylissä ja miten aortta reagoi. Myöhemmin verisuonten toimintaa tutkittiin samoilla koehenkilöillä myös alkoholittoman oluen ja vodkan juonnin jälkeen. Kaikilla kolmella juomalla todettiin olevan positiivisia vaikutuksia, mutta alkoholipitoinen olut nousi hyödyissään kirkkaasti ykköseksi. Tutkijoiden mukaan oluen sisältämä alkoholi yhdessä antioksidanttien kanssa voi olla syy juoman positiivisiin vaikutuksiin. Aiemissa tutkimuksissa tummat oluet on todettu terveellisemmiksi kuin vaaleat.

Ateenassa Harokopion yliopistossa toteutettuun tutkimukseen osallistui vain kourallinen nuoria miehiä, joten merkittävistä tutkimustuloksista ei välttämättä voida puhua. Tutkimus vahvistaa kuitenkin aiempia väitteitä, joiden mukaan kohtuullinen oluenkäyttö voi olla jopa terveellistä.

Japanilaistutkijat: 30 pulloa olutta suojaa flunssalta

Sapporon lääketieteellisen yliopiston syksyllä 2012 julkaistun tutkimuksen mukaan oluesta voi olla apua myös flunssantorjunnassa. Yliopiston tutkijat havaitsivat humalan sisältämän kemiallisen yhdisteen olevan tehokas lääke RS-flunssavirusta vastaan. Tterveyshyödyt saavutetaan kuitenkin vasta, jos ihminen juo noin 30 kappaletta 0,33 litran olutpulloa. Tällainen määrä olutta voi aiheuttaa terveyshyötyjen sijaan lähinnä terveyshaittoja

Oluen terveellisyydestä voidaankin olla montaa mieltä. Olutta puolustavien asiantuntijoiden mukaan, oluessa on muun muassa foolihappoja, vitamiineja ja kalsiumia, jotka tutkimusten mukaan antavat suojaa sydän- ja verisuonitauteja vastaan. Toisaalta olut sisältää myös alkoholia, joka voi pitkällä aikavälillä runsaasti nautittuna aiheuttaa erilaisia haittavaikutuksia.

Espanjalaislääkäreiden vuonna 2011 julkaiseman tutkimuksen mukaan olutta kannattaisi juoda jopa päivittäin. Yksi tuoppi päivässä saattaa auttaa laihduttamisessa, vähentää korkeaa verenpainetta ja diabetesta, väittävät espanjalaistutkijat.

Lähde: Daily Mail

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat