Uskaltaako lentokoneella matkustaa – kuinka hyvin koneet siivotaan ja voiko ilmastointi levittää tartuntaa? MTV Uutiset kysyi asiaa Finnairilta ja Norwegianilta

6:38

Siivotaanko lentokoneita enemmän tai perusteellisemmin koronaviruksen ehkäisemiseksi? Voiko lennolla oleva sairastunut tartuttaa muita matkustajia ilmastoinnin kautta? MTV Uutiset kysyi asiaa Finnarilta ja Norwegianilta, jotka molemmat vastasivat kysymyksiin ympäripyöreästi sähköpostilla.

Lentoyhtiöt ovat vaikeuksissa koronaviruksen leviämisen kanssa. Lentoja on jouduttu perumaan ja kansalaiset myös harkitsevat tarkemmin matkustustarvettaan taudin leviämisen takia. 

Myös hygieniaolosuhteet lentokentillä ja koneiden sisällä mietityttävät. Lentoyhtiöt eivät silti ole kovin innokkaita avaamaan sitä, minkälaisia toimenpiteitä koronavirustorjunta koneissa aiheuttaa. 

Finnair noudattaa terveysviranomaisten ohjeita

Lentoyhtiö Finnair kieltäytyi MTV Uutisten aiheeseen liittyvästä haastattelusta kiireisiin veroten. Finnairin viestinnästä vastattiin sen sijaan sähköpostilla seuraavalla tavalla:

Operoimme lentomme huomioiden kaikki terveysviranomaisten ohjeet ja keskittyen erityisesti matkustajien ja matkustamohenkilökunnan terveyden ja hyvinvoinnin varmistamiseen. Terveysviranomaiset korostavat käsien pesun merkitystä, ja miehistökeskuksessa on saatavilla hengityssuojia, desinfiointiainetta ja käsidesiä miehistön käyttöön. Meillä on myös desinfiointiaineita, joita miehistö voi käyttää korkean hygieniatason ylläpitämiseen koneessa.  
 
Osalla lennoista palvelukonseptia on muutettu erityisesti tilanteissa, joissa matkustamohenkilökunta on läheisessä kontaktissa asiakkaisiin. Samat lainalaisuudet pätevät lentokoneessa kuin muuallakin eli kosketustartunta ja pisaratartunta ovat mahdollisia. Siksi on hyvä noudattaa samoja ohjeita kuin maassakin eli huolehtia hyvästä käsihygieniasta. Syö ja koske omia kasvoja vain pestyin puhtain käsin –sääntö pätee myös lentokoneessa. 
 
Finnairilla on pysyvät toimintaohjeet vakavan tartuntatautiepäilyn varalle ja kaikkien Finnairin lentokoneiden normaalivarustukseen kuuluu nk. Infection kit, jossa on hygieniavarusteita ja toimintaohjeita.
 
Lentokoneessa on tehokas ilmanvaihto, jossa ajan hepasuodattimet filtteröivat ilmasta epäpuhtauksia useaan kertaan tunnissa. Lentokoneet siivotaan jokaisella 'käännöllä' eli koneen ollessa maassa siivousohjelman mukaisesti, välillä kevyemmin, välillä säännöllisesti tehopesten. Hongkongin reitillä lentävät koneet ovat tehostetussa siivouksessa. 
 
Tässä vaiheessa on vaikea arvioida, miten koronavirustilanne kehittyy ja miten se vaikuttaa lentomatkustukseen. 

Norwegianilla hyvät käytännöt

Norwegianilta kerrotaan, että lentoyhtiöllä on "hyvät käytännöt koneiden siivoamiseksi".

Näin Norwegianin viestintä vastasi sähköpostitse MTV Uutisten lentokonehygieniaa ja ilmastointia koskevaan haastattelupyyntöön:

Norwegianilla on hyvät käytännöt koneiden siivoamiseksi ja käymme jatkuvasti keskusteluja meille siivouspalveluja tarjoavien tahojen kanssa. Miehistöllä on käytössä tietyt rutiinit ja menettelytavat myös mahdollisten tartuntatautien käsittelemiseksi.

On tärkeää, että myös asiakkaamme tekevät kaikkensa suojatakseen itsensä ja muut matkustajat. On tärkeää huolehti hyvästä käsihygieniasta sekä suun ja nenän peittämisestä aivastettaessa ja niistettäessä. 

Lentoja varataan edelleen ja meillä on se käsitys, että ihmiset haluavat edelleen matkustaa. Seuraamme kuitenkin tilannetta tarkasti ja arvioimme jatkuvasti reittiverkoston lisämuutostarpeita. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja