Lentoemäntien huoli: Matkustamoissa köhiviä asiakkaita, mutta töitä on silti tehtävä – Näin Finnair vastaa

Lentoemäntien huoli: Matkustamoissa köhiviä asiakkaita, mutta töitä on silti tehtävä – Näin Finnair vastaa 0:38
Finnairin matkustamohenkilökunta on huolissaan mahdollisista tartunnoista ja riskialttiista työympäristöstä.

Maailmaa ravisutteleva koronapandemia on katkaissut siivet lukuisten lentoyhtiöiden toiminnalta, mutta tietyt reitit ovat toistaiseksi käytössä. MTV Uutiset on nähnyt Finnairin matkustamohenkilökunnan välisiä some-keskusteluja, joista ilmenee huoli mahdollisista tartunnoista ja riskialttiista työympäristöstä. 

Finnair ei vastannut sähköpostissaan MTV Uutisten kysymyksiin siitä, onko yhtiön henkilöstössä ollut koronaepäilyitä, todettuja tautitapauksia tai onko työntekijöitä joutunut karanteeneihin viime viikkojen aikana.

Yhtiön viestintäasiatuntija Mari Kanervan mukaan tiedossa ei kuitenkaan ole tapauksia, joissa matkustamotyöntekijät, kuten lentoemännät, olisivat kieltäytyneet tulemasta töihin viruksen pelossa.

– Miehistökeskuksessa on saatavilla hengityssuojia, desinfiointiainetta ja käsidesiä miehistön käyttöön. Meillä on myös desinfiointiaineita, joita miehistö voi käyttää korkean hygieniatason ylläpitämiseen koneessa, yhtiön vastauksessa kerrotaan.

– Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on antanut hyvät ohjeistukset siihen, kuinka suojautua tartuntataudeilta, ja henkilökuntamme noudattaa näitä ohjeita.

Pelko oireiden peittelijöistä

Koronavirustilanteen vuoksi lennonaikaisissa palveluissa on tehty muutoksia kaikilla Finnairin reiteillä viime perjantaista saakka.

Matkustajien ja henkilökunnan välisiä kontakteja on pyritty vähentämään tavanaomisesta. Jokainen työntekijä saa itse päättää, käyttääkö hän hengityssuojainta.

MTV Uutisten näkemästä henkilökunnan välisestä keskustelusta ilmenee, että osa heistä on ollut huolissaan myös matkustajista, jotka tuntuvat peittelevän oireitaan koneessa.

Lentomatkustajan pääsy lennolle voidaan evätä tilanteissa, joissa asiakkaalla on lähtöselvityksessä, lähtöportilla tai koneeseen noustessa sairauksiin viittaavia oireita.

Tammikuussa Finnarin lennolla Helsingistä Hongkongiin eristettiin yksi matkustaja koronaepäilyn vuoksi. 

– Lentoyhtiöllä on toimintaohjeet vakavien tartuntatautiepäilyjen varalle. Koronaepäilyissä matkustaja sijoitetaan istumaan mahdollisimman kauas muista, häntä pyydetään käyttämään suojaimia. Mahdollisuuksien mukaan yksi WC-tila annetaan sairastuneen käyttöön, yhtiön viestinnästä kerrotaan.

Sairastuneen kanssa on tekemissä vain yksi henkilökuntalainen, ja hänetkin suojataan asianmukaisesti

Kun kone tulee määränpäähänsä, tilanteen ottaa johdettavaakseen maan terveysviranomainen.

Yt:t käynnissä, lomautuksia luvassa

Tällä hetkellä Finnairin lentotoiminta on jäissä niin sanottuja kriittisiä yhteyksiä lukuunottamatta. Tällaisia yhteyksiä ovat esimerkiksi Euroopan päätöksenteon keskukset ja lentorahdit, joissa kuljetetaan lääkkeitä.

Kohteita ovat esimerkiksi Tokio, Amsterdam ja Bryssel.

Tänään yhtiö kertoi lisäävänsä lauantaille lennon Malagasta Helsinkiin, jotta Aurinkorannikolla olevat suomalaiset saadaan takaisin kotiin ulkoministeriön kehotusten mukaisesti.

Finnair peruu lentojaan vaiheittain. Ensi kuun alusta saakka yhtiö lentää vain noin kymennesosan lentojen tavanomaisesta määrästä.

Finnair on kertonut koko henkilöstöä koskevista lomautuksista, joita aletaan toteuttaa yt-neuvottelujen päätyttyä.

Lue myös:

    Uusimmat