Koronavirus levinnyt ympäri maailman – näin virukset leviävät lentokoneessa

Katso kartalta, miten koronavirus on levinnyt Kiinasta – uusi tauti on vaatinut nyt yhdeksän ihmisen hengen 5:31
Katso kartalta, miten koronavirus on levinnyt.

Koronavirustartuntoja on todettu jo yli 450. Tauti on levinnyt Manner-Kiinan ulkopuolelle muun muassa Taiwaniin, Thaimaahan, Etelä-Koreaan, Japaniin ja Yhdysvaltoihin.

Tälläkin hetkellä miljoonia kiinalaisia lentää ympäri maailmaa, koska on maan merkittävin juhla eli kiinalainen uusivuosi.

Torstaina Viiden jälkeen -ohjelmassa keskusteltiin siitä, miten koronavirus leviää lentokoneessa.

Toisin kuin voisi kuvitella, lentokoneen ilma ei ole se, joka ihmisiä sairastuttaa.

Lentokoneen ilmanvaihto on todella tehokas ja sen suodattimiin jää viruksia, bakteereja sekä sieniä.

– Ilmanvaihdon kautta eivät virukset käytännössä leviä, mutta lentokoneessa samalla tavalla kuin esimerkiksi bussissa voi saada pinnoilta viruksia, jos joku on vaikka yskäissyt siihen kohtaan, kertoi THL:n johtava asiantuntija Jussi Sane.

Muista pestä kädet

Ilmanvaihto on tehokas, mutta sen sijaan kaikki, mihin ihmiset koskevat paljon, ovat bakteeripesäkkeitä. Viruksia leviää pinnoilta. Lentokoneessa paikkoja, joihin ihmiset koskevat koko ajan, ovat esimerkiksi vessan huuhtelupainike, turvavyön solki ja ilmanvaihtosuutin.

Sane muistuttaa käsihygienian tärkeydestä. 

– Hyvä käsihygienia on erittäin tärkeä tällä hetkellä, ja siihen tulee nyt varautua. Meillä pohjoisella pallonpuoliskolla on muutenkin tällä hetkellä hengitystieinfetiokausi meneillään, Sane sanoi.

Joillakin kansainvälisillä lentokentillä lentomatkustajia tarkkaillaan mittaamalla ruumiinlämpöä. Sanen mukaan vastaavia maahantulotarkastussuunnitelmia ei Suomessa ole.

Tutkimusten mukaan ne ovat aika tehottomia estämään virusten leviämisen, eikä WHO:kaan ei ole suositellut sitä, että tehtäisiin maahantulotarkastuksia.  Maastapoistumistarkastukset ovat Sanen mielestä eri asia ja saattavat olla hyödyksi. 

Lue myös:

    Uusimmat