OIKAISU: Jos palkansaaja joutuu koronakaranteeniin, saa hän palkkaansa vastaavan päivärahan – koskee myös työntekijän asemassa olevia tuntipalkkaisia

MTV Uutiset julkaisi torstaina uutisen, jossa kerrottiin, että lain määrittämä tartuntatautipäiväraha ei koske kaikkia. Uutisessamme kerroimme, että tartuntatautipäivärahaa ei makseta, koska tuntityöläistä ei katsota Kelassa statukseltaan palkansaajaksi.

Kelan MTV Uutisille antamissa tiedoissa ja haastattelussa annettiin paikkansapitämätöntä tietoa. Kelasta kerrotaan peruslähtökohdan olevan, että jos työntekijän asemassa oleva pystyy luotettavasti osoittamaan, että ansionmenetystä on tapahtunut, syntyy oikeus tartuntatautipäivärahaan.
 
Työntekijän asemassa olevalle tuntipalkkaiselle voidaan maksaa tartuntatautipäivärahaa. Työnantajalta tarvitaan ansionmenetyksestä selvitys. Jos esimerkiksi sovitut työtunnit jäävät tekemättä työstä poissaolomääräyksen, eristyksen tai karanteenin vuoksi, tarvitaan selvitys siitä, mikä ansio olisi ollut ilman poissaoloa.

Yel ja myel määrittävät tartuntatautipäivärahan

Jos yrittäjä sairastuu koronavirukseen, voi hänkin jäädä ilman tartuntatautipäivärahaa. Tilanne saattaa tulla eteen, jos yrittäjä on jättänyt ottamatta yel- tai myel-vakuutuksen. Jos nämä vakuutukset kuitenkin on otettu, yrittäjän kannattaa vähintäänkin tarkastaa niiden taso, muistutetaan Suomen Yrittäjistä.

– Ilmoitetut yel- ja myel-työtulot määrittävät yrittäjän kaiken lakisääteisen sosiaaliturvan. Käytännössä siis sosiaaliturvaetuudet voivat olla matalammalla tasolla kuin todelliset ansiot yritystoiminnasta ovat, muistuttaa työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén

Yrittäjälle koronavirus voi tarkoittaa heikentyneen liiketoiminnan lisäksi muita ongelmia. Näitä ovat muun muassa yrityksen järjestämän tapahtuman yhtäkkinen peruuntuminen ja suuret desinfiointitoimenpiteet.

– Silloin yrittäjän pitää miettiä vapaaehtoista vakuutusturvaa. Kannattaa selvittää, minkälainen vakuutusturva on voimassa. Ehdoissa on vakuutusyhtiökohtaisia eroja, toteaa Hellstén.

5.3 klo 20:17: Jutun koko ensimmäinen osa korjattu ja oikaistu.

Lue myös:

    Uusimmat