Mainos

Useita ruotsalaisyrityksiä sekaantunut ruokaa öljystä -sotkuun

Ruokaa öljystä -ohjelma perustettiin aikoinaan, jotta Irak voisi myydä öljyä ja hankkia näin saaduilla varoilla ruokaa ja lääkkeitä.

Useita ruotsalaisyrityksiä epäillään väärinkäytöksistä Irakin ruokaa öljystä -ohjelmaan liittyen. 14 yrityksen arvellaan maksaneen Irakille laittomia lahjuksia saadakseen tehdä kauppaa sen kanssa, kertoo Ruotsin radio.

YK:n hallinnoima ruokaa öljystä -ohjelma perustettiin vuonna 1996.

Ohjelma salli Saddam Husseinin johtaman Irakin myydä öljyä ja hankkia näin saaduilla varoilla ruokaa, lääkkeitä ja muita välttämättömyystarvikkeita.

Sinänsä hyvä ja jalo ajatus kaatui kuitenkin ahneuteen. Useiden maiden yritykset lahjoivat Saddam Husseinin hallintoa mittavilla summilla, jotta ne pääsivät mukaan ohjelmaan.

Yritysten tarkoituksena oli saada jalansijaa epävakaassa maailmankolkassa ja olla varmistamassa öljyn saamista Irakista, joka tuohon aikaan oli asetettu kauppasaartoon.

Kun lahjonta paljastui, ohjelma lakkautettiin loppuvuodesta 2003.

Vuonna 2005 valmistuneen loppuraportin mukaan kaikkiaan yli 2 200 yritystä oli maksanut lahjuksia Saddam Husseinin hallinnolle.

Raportissa mainittiin myös kymmenkunta suomalaisyritystä. Tarkemmat tutkimukset osoittivat että suomalaisyritykset olivat kuitenkin toimineet siinä uskossa, että kaikki on tapahtunut YK:n ohjelman mukaisesti.

Nyt paljastuneiden ruotsalaisyritysten aseman tekee hankalaksi se että Ruotsin radion tietojen mukaan Ruotsin hallitus tiesi Irakin vaativan yrityksiltä rahaa, mutta se ei puuttunut asiaan.

(MTV3-STT-TT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.