Useita poroja kuoli teurastamon liian ahtaaseen aitaukseen

Useita poroja on kuollut Lapin Lihan poroteurastamon aitaukseen Rovaniemellä. Lapin läänineläinlääkärin Erja Unkilan mukaan syynä on tilanahtaus. Aitauksissa oli 836 poroa, kun sallittu enimmäismäärä on 500 poroa.

- Kuolleita poroja löytyi neljä. Lisäksi yhdeksän huonokuntoista poroa jouduttiin lopettamaan, Unkila selvittää.

Liian täyteen ahdettu karsina paljastui, kun eläinlääkäri kävi poroteurastamolla sunnuntaina. Eläinlääkäri teki asiasta poliisille tutkintapyynnön.

Poroja ryhdyttiin viemään pois aitauksesta maanantaina iltapäivällä, jolloin myös kuolleet porot löytyivät.

Unkila kertoo, että kauimmaiset porot oli tuotu teurastamolle pohjoisimmasta Lapista asti. Osa poroista joutui olemaan aitauksessa perjantaista lähtien. Hänen mukaansa porot ovat harvoin teurastamon aitauksessa yli kahtatoista tuntia.

Taljannostokone rikkoontui

Lapin Lihan toimitusjohtajan Jukka Kriston mukaan syynä liikatäyttöön oli taljannostokoneen rikkoontuminen ja inhimillinen erehdys.

- Ei tätä kukaan ole tahallaan tehnyt. Yhden koneen rikkoontumisen takia teurastus hidastui, jolloin aitaukseen kertyi liikaa poroja. Teurastamolle tuli ehkä yksi kuorma poroja liikaa, Kristo selvittää.

Hänen mukaansa Lapin Lihan teurastamolla teurastetaan jopa noin tuhat poroa päivässä ja noin 30000 poroa kaudessa.

Rikkoontunut kone saatiin kuntoon maanantaina. Kristo kertoo, että aitauksessa olleet porot teurastettiin maanantai-iltaan mennessä.

Poliisi tutkii tapausta epäiltynä eläinsuojelurikoksena.

(STT)

Lue myös:

    Uusimmat