Mainos

USA syyttää Syyriaa kemiallisten aseiden testauksesta

USA on jatkanut Syyrian syyttelyä kemiallisten aseiden testaamisesta. Useat EU:n johtajat ja YK:n pääsihteeri Kofi Annan peräävät USA:lta malttia Syyrian suhteen.

Syyria on tehnyt kokeen kemiallisilla aseilla viimeksi kuluneiden 15 kuukauden aikana, syyttää Yhdysvaltain puolustusministeri Donald Rumsfeld.

Syyria kiisti eilen USA:n väitteet kokeista ja kiisti, että Syyrialla ylipäätään edes olisi kemiallisia aseita.

Yhdysvalloilla on Rumsfeldin mukaan myös tiedustelutietoja siitä, että Syyria on päästänyt Irakiin aseistettuja syyrialaisia ja muiden maiden kansalaisia sekä lisäksi luvannut palkkion amerikkalaisten surmaamisesta.

Puolustusministeri Colin Powellin mukaan Yhdysvallat saattaa asettaa Syyrialle poliittisia tai taloudellisia pakotteita. Syynä on Syyrian tuki Saddam Husseinin kaatuneen hallinnon jäsenille, Powell sanoi tänään Washingtonissa.

Powellin mukaan Yhdysvallat on yhteydessä Syyrian viranomaisiin ja välittää heille huolenaiheensa. Tilanteen edetessä harkittavaksi tulevat "diplomaattiset, taloudelliset ja muut toimet", Powell sanoi.

EU rauhoitteli Yhdysvaltoja

EU:n ulkopoliittinen edustaja Javier Solana ja Saksan ulkoministeri Joschka Fischer kehottivat eilen Yhdysvaltain johtoa rauhoittumaan Syyrian suhteen. Kehotuksiin yhtyi myös Ranskan ulkoministeri Dominique de Villepin.

Solanan mukaan Yhdysvaltain pitäisi keskittyä vakauden palauttamiseen Lähi-itään sen sijaan, että se etsisi uusia vihollisia. -Alue on käymässä läpi hyvin vaikeaa prosessia, joten olisi parempi esittää rakentavia lausuntoja, jotta voimme nähdä, voimmeko rauhoittaa tilannetta alueella, Solana lausui eilen saapuessaan Luxemburgissa järjestettävään EU:n ulkoministerien kokoukseen.

Myös Saksan ulkoministeri Joschka Fischer ehdotti Yhdysvalloille keskittymistä Irakin tilanteen rauhoittamiseen. -Meidän tulisi keskittyä rauhan saavuttamiseen eikä joutua uusiin vastakkainasetteluihin, Fischer sanoi Luxemburgissa.

Ranskan ulkoministerin Dominique de Villepinin mielestä itsehillintä ja maltti ovat nyt tärkeitä Lähi-idässä.

Annan huolissaan Syyrian arvostelusta

Myös YK:n pääsihteeri Kofi Annan on huolissaan Yhdysvaltain kasvavasta arvostelusta Syyriaa kohtaan. Annanin mukaan Syyrian rooli Irakin sodassa voi aiheuttaa jännitteitä Lähi-idän epävarmaan tilanteeseen, pääsihteerin edustaja sanoi eilen.

Annan otti kantaa Syyrian-kysymykseen Yhdysvaltain esitettyä syytöksiä, joiden mukaan Syyrialla olisi hallussaan kemiallisia aseita ja että maa tarjoaisi turvapaikan Irakin syrjäytetyille johtohenkilöille. Syyria on kiistänyt Yhdysvaltain väitteet.

YK:n edustaja ilmoitti niin ikään eilen pääsihteeri Annanin toivovan selvennyksiä Syyriaa vastaan kohdistettuihin syytöksiin.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.