Mainos

USA:ssa harvinaisen paljon tornadoja – tutkijat pohtivat syytä

Yhdysvalloissa on hurja tornadokevät. Tappavia pyörretuulia on esiintynyt harvinaisen paljon, ja ne ovat vaatineet historiallisen paljon uhreja.

Viikon takaisessa Joplinin kaupunkia runnelleessa myrskyssä Missourissa kuoli yli 140 ihmistä ja loukkaantui satoja.

Asiantuntijat eivät ole kuitenkaan vielä lämmenneet ajatukselle ilmastonmuutoksesta myrskyjen syynä, mutta joidenkin tutkijoiden mukaan se voi olla ainakin osatekijä.

- Ilmastonmuutos voi edistää tornadoihin tarvittavien tekijöiden syntymistä, mutta lisäksi kaikkien noiden tekijöiden pitää osua yhteen, selittää ilmastontutkija Robert Henson Washington Post -lehden haastattelussa. Hän viittasi lämpimään ilmaan, kosteuteen ja tiettyihin tuuliolosuhteisiin.

- Tästä on tulossa yksi hedelmällinen tutkimuskohde lähivuosiksi, ennakoi johtaja Russell Schneider Storm Prediction Center -laitoksesta Washington Postille.

Myös sääilmiö La Nina on mainittu yhdeksi syyksi tornadojen yllättävän tiuhaan esiintymiseen. Sen aikana vesi Tyynessä valtameressä on normaalia viileämpää, ja sillä on oma vaikutuksensa ilmavirtoihin.

- On oma alueensa tutkia, miksi jotkin säämallit ovat suosiollisia ja miksi tämä on jatkunut niin pitkään, selitti meteorologi Harold Brooks ilmastontutkimuskeskus NOAA:sta. Hänen mukaansa La Ninan vaikutus on kuitenkin varsin vähäinen.

Yli 20 miljoonaa asuu liikuteltavissa taloissa

Osa tutkijoista ei usko ilmastonmuutoksen olevan millään lailla osallisena tuhoisiin tornadoihin. Heidän mukaansa tappavimmat pyörretuulet ovat vain sattuneet osumaan tiheästi asutuille alueille.

- Tornadokuolemassa on kaksi tekijää. On oltava tornado ja ihmisiä joko oikeissa tai väärissä paikoissa, Brooks sanoi.

Hänen mukaansa yksi syy lisääntyneisiin kuolemantapauksiin ovat yhä yleisemmät liikuteltavat talot.

Rekalla paikasta toiseen kuljetettavissa taloissa ei ole perustuksia eikä kellareita, ja ne ovat tulitikkuina voimakkaan tornadon iskiessä.

Yli kaksikymmentä miljoonaa amerikkalaista asuu nykyään tuollaisissa taloissa. Yli puolet niistä sijaitsee etelässä alueilla, jotka ovat alttiita voimakkaille ukkosmyrskyille.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.