Mainos

USA:n media: WTO-floppi Clintonin syy

Yhdysvaltain tiedotusvälineet syyttivät tänään presidentti Bill Clintonia Maailman kauppajärjestön WTO:n kokouksen epäonnistumisesta Seattlessa.

Bill Clinton

Tiedotusvälineiden mukaan presidentti on hoitanut Yhdysvaltain kansainvälisen kauppastrategian huonosti. -Monimutkainen totuus on, että Clinton oli periaatteessa oikeassa vaatiessaan perusluonteisia työ- ja ympäristöstandardeja, mutta käytti luultavasti väärää taktiikkaa, kirjoitti sanomalehti Washington Post.
-Hän laski voivansa viestittää erilaisia sanomia eri kuulijakunnille ja pitää vapaakaupan edelleen liikkeessä. Seattlen epäonnistuminen osoittaa, että hän laski väärin, Washington Post jatkaa.

Sanomalehti New York Times luonnehti Seattlen kokouksen kariutumista "pahaksi takaiskuksi ja ehkä kuoliniskuksi presidentti Clintonin toiveille käynnistää uusi kierros kaupan vapauttamiseksi viimeisenä virkavuotenaan". Myös kokouskaupungin oma lehti, Seattle Times, käytti kovia sanoja Valkoisesta talosta. -Clintonin hallitus harjoitti maailman työehtostandardeilla politiikkaa, joka johti Yhdysvaltain neuvottelijoiden tappioon kummassakin leirissä: ammattiyhdistysliikkeen kannattajat pettyivät ja kehitysmaat suuttuivat. -Presidentti Clintonin poliittisesti ajoitettu vaatimus työehtostandardeja rikkovien maiden rankaisemisesta tulevaisuudessa tuhosi Yhdysvaltain toiveet työehtoja pohtivasta työryhmästä, Seattle Times arvioi.

Eräiden analyytikkojen mukaan yritysten ja maanviljelijöiden on nyt varauduttava korkeampiin tulleihin sen lisäksi, että mahdollisuudet vientimarkkinoiden kehittämiseksi ovat nyt menneet moneksi vuodeksi. Washington Postin mukaan kokouksen epäonnistuminen merkitsee, etteivät "maailman köyhimmät viljelijät voi viedä satojaan; se merkitsee vähemmän työtä Rion ja Jakartan hökkelikaupunkien tekstiilityöläisille". Lehti syytti Clintonia liiasta arkailusta vapaakaupan edistämisessä.
-Hän on yrittänyt kerätä vapaakaupalle kotimaista kannatuspohjaa myötäilemällä sen arvostelijoiden perusteluja sen sijaan että olisi hyökännyt rohkeasti niitä vastaan.

Syyllisiksi runsasta tarjontaa

Eräät tahot, varsinkin EU-maissa, ovat syyttäneet kokouksen epäonnistumisesta Yhdysvaltain peräänantamattomuutta; toisten mielestä kokous kaatui pienempien maiden ja kehitysmaiden vastarintaan. New York Timesin mielestä yhtä suuria syypäitä ovat Yhdysvaltain vahvat liittolaiset, jotka olivat lehden mukaan yhtä vastahakoisia perääntymään kannastaan.
-Yhdysvaltain suurimpien kauppakumppanien taipumattomuus pakotti hallituksen lähes luopumaan yhdestä Clintonin virkakauden tärkeimmistä ulkopoliittisista päämääristä, lehti kirjoitti.
(STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.