USA:n Irak-tappiot ylittäneet WTC-iskun uhrimäärän

Bagdadissa tänään tehdyn pommi-iskun myötä Yhdysvaltain tappiot Irakin-sodassa ovat nousseet yli 2973:n, mikä on varmistettu WTC-iskun uhrimäärä.

Irakin sodan taisteluissa kuolleiden amerikkalaisten sotilaiden määrä on nyt suurempi kuin vuoden 2001 syyskuun 11. päivän terrori-iskujen uhrien määrä.

Tuoreiden lukujen mukaan Irakissa on kuollut 2978 amerikkalaissotilasta eli viisi enemmän kuin terrori-iskuissa kuoli reilut viisi vuotta sitten.

Uutistoimistojen mukaan terrori-iskujen uhrien määrä ylittyi joulupäivän ja tapaninpäivän aikana pommi-iskuissa, joissa kuoli kaikkiaan kuusi amerikkalaista sotilasta.

Vihollisuudet eivät ole osoittaneet mitään merkkejä laantumisesta. Tänään kuoli ja haavoittui useita kymmeniä ihmisiä pommi-iskuissa Bagdadin ympäristössä.

Levottomuuksien odotetaan lisääntyvän myös Basran kaupungin alueella, jossa brittisotilaat iskivät poliisiasemalle ja vapauttivat kapinallisten käsissä olleita irakilaisvankeja.

- Osaamme odottaa lisää hyökkäyksiä tukikohtiimme ja Basran asemiin, mutta se on aivan tavallista, armeijan tiedottaja, majuri Charlie Burbridge vakuutti kansainvälisille uutistoimistoille. Vapautetuissa vangeissa oli jälkiä kidutuksesta.

Presidentti George W. Bush perusteli vuoden 2003 maalikuussa aloitettua sotaa Yhdysvaltain turvallisuudella ja terrorismin kukistamisella. Sodan kannatus Yhdysvalloissa on romahtanut alimmilleen, ennen joulua tehdyssä mielipidemittauksessa vain 28 prosenttia amerikkalaisista sanoi hyväksyvänsä Bushin Irak-politiikan.

Yhdysvalloissa syyskuun yhdentenätoista päivänä 2001 tehdyissä terrori-iskuissa sai varmuudella surmansa 2973 ihmistä. Matkustajakoneita kaapanneet terroristit eivät ole mukana tässä luvussa.

Irakissa on kaatunut yksinomaan joulukuussa jo yli 90 amerikkalaissotilasta.

Sotiminen käy kalliiksi

Irakin sota maksaa Yhdysvalloille arviolta ainakin 6,8 miljardia euroa kuukaudessa. Pelkästään varusteiden korjaamiseen menee kuukaudessa 1,52 miljardia euroa.

Varusteiden kuluminen uhkaakin jo nyt joukkojen varustautumistasoa, sillä korjausrahat eivät tule varsinaisesta budjetista ja ne pitää anoa erikseen.

Jalkaväki ja merijalkaväki olivat arvioineet, että ne tarvitsevat ainakin 17,5 miljardia euroa vuodessa varusteiden huoltoon ja korjaamiseen, eikä rahaa ole tarpeeksi.

- Ne ovat jäämässä pahasti jälkeen, arvioikin tilannetta entinen kongressin budjettianalyytikko Winslow Wheeler Usa Today -lehdelle.

- Jos Yhdysvallat joutuu toiseen sotaan, niin voisi olla vaikeaa saada mitään aikaiseksi, pelkää puolestaan lehdelle Donald Kerrick, joka toimi aikoinaan presidentti Bill Clintonin turvallisuuspoliittisena neuvonantajana.

(MTV3-STT-AFP-AP)

Lue myös:

    Uusimmat