Mainos

USA ja Saudi-Arabia törmäyslinjalla Irak-iskujen takia

Irakin iskua suunnitteleva Yhdysvallat on ajautunut kireisiin väleihin pitkäaikaisen liittolaisensa Saudi-Arabian kanssa.

Yhdysvallat haluaa käyttää iskuihin Saudi-Arabian tukikohtia, mutta arabimaa ei ole antanut siihen lupaa. Nyt kumppanukset yrittävät löytää ratkaisuja välejä hiertäviin kysymyksiin.

Pitkänlinjan liittolaiset ovat viime aikoina nujakoineet niin Saudien terroristiyhteyksistä kuin Lähi-idän tilanteestakin. Suurin kompastuskivi maiden suhteissa on kuitenkin Yhdysvaltojen mahdollinen isku Irakiin. Saudi-Arabia vastustaa iskua tiukasti, kun taas Yhdysvallat kiirehtii toimintaa.

- Meillä ei ole epäilystäkään siitä, että Saddam Husseinilla on nyt massatuhoaseita. Ja hän aikoo käyttää niitä ystäviämme, liittolaisiamme ja meitä itseämme vastaan, USA:n varapresidentti Dick Cheney väittää.

Yhdysvallat on viime kuukausina lobannut voimakkaasti arabimaissa iskun puolesta. Ymmärrystä ei kuitenkaan ole herunut, sillä Egyptin presidentti Hosni Mubarak ilmoitti tänään kaikkien arabimaiden vastustavan Irakiin kohdistuvia sotilaallisia toimia.

Yhdysvallat ja Saudi-Arabia yrittävät Irak-kiistasta huolimatta päästä samalle aaltopituudelle. Sen saavuttaminen palvelisi etenkin Yhdysvaltoja, jonka taloutta voitelee Saudeista saatava halpa öljy.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 27.08.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.