YK:n viljalaiva lähti Ukrainasta kohti Afrikkaa – MTV seurasi sotaa

7:56
Tuoreimmat Ukraina-uutiset: YK huolissaan Zaporizhzhjan ydinvoimalasta, Venäjän hyökkäys herätti Viron venäjänkielisen väestön.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa.

  • Zelenskyi: Ydinvoimalaa ampuvista venäläisistä "erikoiskohde"
  • Zelenskyi: Sota alkoi Krimistä ja sen täytyy loppua Krimin vapauttamiseen
  • Yhdysvallat: Venäjä menettää joka päivä 500 sotilasta
  • Brittitiedustelu: Venäjän aseteollisuus ei pysty toimittamaan kaikkia tilauksia
  • Satelliittikuvat: Ainakin seitsemän sotilaskonetta tuhoutui Venäjän Krimin kentän räjähdyksissä
  • Venäjän hyökkäys käynnisti keskustelun Naton roolista. Lue kaikki Nato-uutiset täältä

MTV seurasi sotaa 14.08.2022. Tämä seuranta on päättynyt. 

23.44: YK:n viljalaiva lähti Ukrainasta kohti Afrikkaa

Yhdistyneiden kansakuntien YK:n ruoka-apua kuljettava laiva on lähtenyt Ukrainasta kohti Djiboutia, josta lasti on tarkoitus kuljettaa Etiopiaan.

23  000 tonnin vehnäkuljetuksen toivotaan olemaan ensimmäinen monista Afrikkaan suuntautuvista viljalasteista, joilla haetaan helpotusta globaaliin ruokakriisiin.

–  Toivon, että myös muita YK:n laivoja saapuu satamiimme. Toivon, että näemme pian kaksi, kolme, neljä alusta lisää, sanoo Ukrainan infrastruktuurista vastaava ministeri Oleksandr Kubrakov Juzhnen satamassa, Odessasta itään.

21.33: Donbass viikon taisteluiden keskuksena

Viimeksi kuluneen viikon aikana Venäjä on todennäköisesti keskittynyt uudelleenorganisoimaan ja vahvistamaan joukkojaan Etelä-Ukrainassa, Britannian puolustusministeriön sunnuntain tiedusteluraportissa todetaan.

Kuitenkin Donbassin alueella Venäjän tukemat, pääasiassa itsenäiseksi julistautuneen Donetskin kansantasavallan joukot ovat jatkaneet hyökkäyksiä Donetskin kaupungin pohjoispuolella. Erityisen kiivasta taistelua on käyty Piskyn kylässä lähellä Donetskin lentokenttää. Kumpikaan osapuoli ei liene saanut aluetta haltuunsa.

Alue on ollut taisteluiden eturintamassa jo vuodesta 2014 lähtien. Todennäköistä on, että Venäjän hyökkäyksen päämääränä on turvata moottoritie, joka on pääväylä lännestä Donetskiin.

19.47: Ydinonnettomuuden riski kasvaa joka päivä

Energodarin pormestari Dmytro Orlov sanoi ydinonnettomuuden riskin kasvavan päivä päivältä, kertoo Kyiv Post.

– Se, mitä siellä tällä hetkellä tapahtuu, on suoranaista ydinterrorismia ja se voi päätyä arvaamattomasti milloin tahansa. Orlov sanoi.

Zaporizhzhjan ydinvoimala sijaitsee Energodarin kaupungissa. Ukraina ja Venäjä syyttävät toisiaan alueen tulittamisesta.

17.31: Kyiv Independent: Ukrainan joukot osuneet jälleen merkittävään siltaan Hersonin lähellä

Kyiv Independent kertoo Twitterissä Ukrainan joukkojen jälleen osuneen varhain sunnuntaina Antonivskyn siltaan, joka ylittää Dnepr-joen.

Kyiv Independentille asiasta kertoo Ukrainan eteläisen operatiivisen komentokeskuksen tiedottaja Natalia Humeniuk.

Ukrainan armeija on pommittanut siltaa useasti hankaloittaakseen Venäjän joukkojen etenemistä joen yli.

14.03: Ukrainalaiset kaivavat hätäisesti haudattuja ruumiita esiin asianmukaisia hautajaisia varten

Itä-Ukrainan kaupungissa Rubizhnessa asukkaat ovat alkaneet kaivaa esiin ruumiita, jotka jouduttiin hautaamaan nopeasti taistelujen ollessa kiivaimmillaan. Taisteluissa kuolleille ihmisille halutaan järjestää kunnolliset hautajaiset. Asiasta uutisoi Guardian.

Rubizhne on osa Luhanskin aluetta, jonka Venäjä otti haltuunsa heinäkuun alussa. 

11.29: Brittitiedustelu: Venäjä on todennäköisesti asettanut etusijalle joukkojensa uudelleenjärjestelyn vahvistaakseen Etelä-Ukrainaa

Britannian tiedustelutietojen mukaan Venäjä on kuluneen viikon aikana todennäköisesti asettanut etusijalle joukkojensa uudelleenjärjestelyn vahvistaakseen Etelä-Ukrainaa. 

Itäisellä Donbasin alueella Venäjän tukemat joukot ovat kuitenkin jatkaneet hyökkäysyrityksiä Donetskin kaupungin pohjoispuolella.

Piskyn kylässä Donetskin kaupungin laitamilla on käyty raskaita taisteluita.

7.52: Zelenskyi: Ydinvoimalaa ampuvista venäläisistä "erikoiskohde"

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ilmoitti, että jokainen Zaporizhzhjan ydinvoimalaa ampunut venäläissotilas tai voimalaa suojana käyttävä on jatkossa "erikoiskohde". Hän syyttää Venäjää voimalan käyttämisestä kiristämiseen.

Länsimaat ovat vedonneet Venäjään, jotta maa vetäisi sotajoukkonsa voimalan alueelta. Merkkejä vetäytymisestä ei ole nähty.

Lauantain uutisia:

19.41: ISW:n mukaan Venäjä yrittää kirittää sotateollisuuttaan – Pekka Toveri: "Onko Putin tehnyt saman virheen kuin Hitler?"

Raporttien mukaan Kreml yrittää saada Venäjän aseteollisuuteen lisää vauhtia, kirjoittaa amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Ukrainan tiedustelupalvelun mukaan Venäjä aloitti "teollisuuden liikekannallepanon" elokuun alussa ja kielsi joiltain alan työntekijöiltä ja koko johdolta lomien pitämisen.

Heinäkuussa uutisoitiin, että Venäjän presidentti Vladimir Putin on allekirjoittanut uusia lakeja, jotka mahdollistavat juuri esimerkiksi lomien kieltämisen armeijalle kriittisillä teollisuuden aloilla.

Jos Ukrainan tiedustelua on uskominen, niin Venäjä on lisäämässä armeijan budjettia noin 600–700 miljardilla ruplalla eli noin 10 miljardilla eurolla. Venäjän armeijan budjetti on tällä hetkellä virallisesti noin 65 miljardia euroa.

– (Onko) Putin tehnyt saman virheen kuin (natsi-Saksan johtaja Adolf) Hitler, sotateollisuus käynnistettiin myöhään?, kommentoi Suomen entinen tiedustelupäällikkö, kenraalimajuri evp. Pekka Toveri Twitterissä.

Toveri muistuttaa, että natsi-Saksa kaatui toisen maailmansodan aikana "ylivoimaisella sotateollisella tuotannolla".

– Sama voidaan tehdä Venäjälle, Toveri jatkaa.

Lue aiheesta lisää täältä.

18.04: Zaporizhzhjan ydinvoimalan alueella tulitusta jälleen lauantaina

Zaporizhzhjan ydinvoimalan alueen suuntaan on jälleen lauantaina kohdistunut tulitusta, josta sekä Ukraina että Venäjä ovat syyttäneet toisiaan.

Ydinvoimalan omistavan Ukrainan valtionyhtiön Energoatomin mukaan tulituksen takana on Venäjä.

Venäjän alueelle perustaman paikallishallinnon jäsen on puolestaan syyttänyt tulituksista Ukrainaa. Hänen mukaansa ammukset osuivat niin ydinvoimalan alueelle kuin Dnipro-joen rannoille. Hän ei kertonut mahdollisista vahingoista.

Lisää lauantain tapahtumia löytyy täältä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja