Mainos

Urpilainen: Lipposelle osoitettu paljon tukea

EU-maiden johtajat nimittävät EU:n ulkoministerin ja presidentin viikon kuluttua huippukokouksessa. Nimityksistä joudutaan todennäköisesti äänestämään, koska eri maiden näkemykset menevät ristiin. SDP:ssä uskotaan, että Paavo Lipposella on vielä mahdollisuuksia tulla valituksi EU:n presidentiksi.

Ruotsin pääministerillä on viikko aikaa valmistella esitys sopivasta henkilöstä EU:n ulkoministeriksi ja presidentiksi. Ruotsin pääministeri Fredrik Reinfeldtin mukaan molempiin tehtäviin on tarjottu monia nimiä.

Ainakin Ranskan ja Saksan kerrotaan tukevan yhdessä tämänhetksisiä suosikkeja. Presidentin viran uskotaan yleisesti menevän Belgian pääministeri Herman Van Rompuyille. Ulkoministerin tehtävän taas Britannian ulkoministeri David Milibandille, joka kylläkin itse kiistää ehdokkuutensa. Varmaa ei kuitenkaan ole, keitä EU-maiden johtajat tehtäviin lopulta valitsevat. Varmaa on vain, että konservatiivit ja sosialistit jakavat huippupaikat keskenään. Olli Rehn ja muut liberaalit ovat siis poissa pelistä.

Lipponen ja Urpilainen Euroopan-kiertueella

Täyttä varmuutta ei ole vielä siitäkään, että sosialistit ottaisivat ulkoministerin paikan ja konservatiivit presidentin. Näin toteaa myös Suomessa vieraileva Euroopan koservatiivien johtaja Wilfried Martens:

- Ei ole selvää, kumpi ryhmä saa kumman tehtävän. Henkilöitäkään ei vielä tiedetä.

Paavo Lipposen kannatusjoukot toivovat, että sosialistien ja demareiden ryhmälle tulisi lopulta presidentin paikka ja sen saisi Paavo Lipponen. Lipponen ja SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen jatkavat Euroopan kiertuettaan parhaillaan Brysselissä.

- Niin kauan kun tätä nimitysasiaa ei ole päätetty, niin on syytä jatkaa keskusteluja Euroopassa eri tahojen kanssa. Kyllä Paavo Lipposelle on osoitettu erittäin paljon tukea eri puolilta - myös eri puolueista - ja myöskin tämän päivän keskustelut ovat kannustaneet Lipposta pysymään kuvioissa mukana, Urpilainen sanoo.

Myös liberaalien Olli Rehnin nimi esiintyy edelleen kansainvälisissä arvioissa yhtenä mahdollisena kompromissiehdokkaana EU:n ulkoministeriksi. Hänellä on mahdollisuuksia kuitenkin vain, jos konservatiivit ja sosialistit eivät pääse nimistyksistä yhteisymmärrykseen.

Katso Anne Sjöholmin juttu

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.