Urheilumaailman kuumimmat trendit: Kuinka kompressiosukat toimivat?

Moni aktiiviliikkuja on viime aikoina uskaltautunut kokeilemaan erilaisia kompressiovaatteita treeniensä tueksi, mutta miten kompressiovaatteet eroavat tavanomaisista urheiluun tarkoitetuista vaatekappaleista? Ota selvää, millaisia vaikutuksia kompressiovaatteilla tavoitellaan – ja kuinka hyvin tavoitteet on saavutettu.

Lenkkipoluilla vilkkuvat kirkkaanväriset kompressiosukat ovat tuttu näky monelle. Jotkut kokevat, että tiukat kompressiovaatteet jopa parantavat urheilusuoritusta. MTV Lifestyle otti selvää, mistä on kysymys – ja mistä innostus kompressiosukkia kohtaan on noussut.

– Kompressiosukat lisääntyivät Lontoon olympialaisissa ja niitä näkyi silloin kisoissa hyvin paljon. Usein kun kilpaurheilijoilla nähdään jotain paljon, niin aktiiviharrastajatkin innostuvat, liikuntalääketieteen erikoislääkäri Lauri Alanko Dextrasta selittää ilmiön taustoja.

Parannusta liikuntasuorituksiin?

Kompressiovaatteiden idea on se, että vaate on samanaikaisesti sekä napakka että joustava. Kompression ajatellaan tukevan liikuntasuoritusta tuomalla painetta, tehostavan laskimopaluuta luomalla ulkopuolisen paineen ja tukevan kulloinkin työtä tekevää kudosta ja tätä kautta parantavan suoritusta ja nopeuttavan palautumista. Alanko huomauttaa, että näille kompressiovaatteiden väitetyille vaikutuksille ei kuitenkaan ole vielä saatu vakuuttavaa tieteellistä näyttöä tutkimuksissa.

– Moni juoksija kokee kompressiosukat kuitenkin esimerkiksi juoksun aikana miellyttäviksi. Ja ihan tutkitustikin juokseminen tuntuu monesta juoksun aikana kevyemmältä ja juoksun jälkeen koetaan vähemmän kipuja, Alanko kertoo.

Liikuntatieteen erikoislääkäri huomauttaakin, että kompressiosukat voivat tieteellisen näytön puutteesta huolimatta parhaimmillaan parantaa liikkujan tuntemuksia sekä liikunnan aikana että sen jälkeen.

– Vaikka esimerkiksi kompressiosukka ei varsinaiseen suoritukseen vaikuttaisikaan, niin jos niitä käytettäessä on mukavampi juosta, lenkki tuntuu vähemmän rasittavalta ja sen jälkeen tunne on hyvä, niin en näe mitää syytä, miksei sukkia kannattaisi käyttää, Alanko toteaa.

Kaikki hyöty irti

Jos kompressiosukkia innostuu kokeilemaan, kannattaa kiinnittää huomiota siihen, kuinka kompressiovaatteista saa mahdollisimman paljon irti. Sukat on esimerkiksi hyvä laittaa jalkaan jo ajoissa ennen urheilusuorituksen alkua, jotta jalat tottuvat sukkiin.

– Jalan on hyvä hieman tottua sukkaan ensin ja liikuntasuorituksen jälkeen sukat kannattaa pitää jalassa vielä loppuvenyttelyn ajan, Alanko toteaa.

Tukisukkien käyttö on monelle tuttu ilmiö vuosien takaa ja Alanko vinkkaakin, että etenkin raskaan liikuntasuorituksen jälkeen kompressiosukista voi olla apua tietyissä tilanteissa.

– Jos tietää, että joutuu istumaan esimerkiksi bussissa tai autossa liikuntasuorituksen jälkeen pidempään, ei ole lainkaan huono ajatus käyttää kompressiosukkia matkan ajan, Alanko vinkkaa.

Zero Point -kompressiosukkabrändin Petteri Ahonen kertoo kompressiosukista – katso!

Lue myös:

Heli Kuitunen, heli.kuitunen(at)mtv.fi

Video: Maria Aarnio, maria.aarnio(at)mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat