Pyöräilyssä kohistaan lisäravinneaineesta, jota löytyy jokaisen kotitalouden keittiön kaapista. Sen hyödyt ovat olleet tiedossa jo pitkään, mutta ikävät sivuvaikutukset ovat rajoittaneet käyttöä. Nyt käytössä on uusi metodi, joka on nostanut vanhan konstin uudestaan pinnalle, ja urheilijat myös pyöräilyn ulkopuolella ovat ottaneet lisäravinteen käyttöön.
MTV Urheilu julkaisee joulunpyhinä uudestaan vuoden luetuimpia juttujaan. Tämä artikkeli on julkaistu alun perin 12. heinäkuuta 2023. Nyt se tuodaan uudestaan lukijoille kosmeettisin muokkauksin.
Kyseessä on ruokasooda – erittäin tavallinen aine, jota käytetään ruoanlaitossa ja leivonnassa. Sitä on kutsuttu myös siivouksen ihmeaineeksi.
– Ruokasooda, eli natriumbikarbonaatti, on todella emäksinen aine. Se neutraloi vetyioneja, joita syntyy anaerobisissa urheilusuorituksissa, kun energiaa tuotetaan ilman happea hiilihydraateista, entinen triathlonisti ja ravitsemusasiantuntija Kaisa Sali kertoo.
Ruokasooda vähentää elimistön happamoitumista, mikä puolestaan auttaa urheilijan parempaan suoritukseen.
– Elimistön happamoituminen on yksi tekijä, joka johtaa väsymykseen monien mekanismien kautta. Se häiritsee energia-aineenvaihduntaa ja lihashermojärjestelmän toimintaa, Sali avaa prosessia.


