Mainos

Uraihmisten parisuhteessa nainen määrää kotona – mies kokee kotityöt vastuun kasvamisena

Kauppatieteiden maisterin Marja Känsälän väitöstutkimuksesta selviää, että parisuhteessa elävien uraihmisten työnjako kotona menee niin, että nainen määrää ja koordinoi.

– Kotityöhön, lastenhoitoon ja vapaa-aikaan liittyvässä puheessa nousee esiin naispuolison koordinaattorin rooli. Päävastuu on myös valtaa, sanoo Känsälä, jonka väitöskirja tarkastetaan Turun yliopistossa ensi viikon perjantaina.

Känsälän tutkimuksesta nousee esille, että kotitöiden jakamista kuitenkin pidetään välttämättömänä, kun molemmilla on vaativa työ. Silti tässäkin asiassa on mutta.

– Tasa-arvo ei kuitenkaan välttämättä merkitse kotityön jakamista tasan, vaan esimerkiksi töiden jakamista omassa parisuhteessa suhteellisen tasa-arvoisesti verrattuna muihin pariskuntiin, Känsälä sanoo.

Tutkijan yksi havainto onkin, että naispuolisolle kotielämän vastuiden tasaisempi jakaminen merkitsee vastuusta vapautumista. Miehelle sama asia on aivan päinvastainen, sillä tämä kokee, että hänen vaikutusvaltansa ja vastuunsa kasvavat.

Känsälä haastatteli tutkimustaan varten kymmenen pariskuntaa, yhdessä ja erikseen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.