Mainos

Upseereille suunnitellaan kansainvälistä uraa

Puolustusministeri Anneli Tainan mukaan puolustusministeriössä suunnitellaan jokaiselle upseerille kansainvälistä uraa. Nykyisen vapaaehtoisuuden tilalle saattaakin tulla velvollisuus osallistua komennuksiin ulkomailla.

EU-maiden puolustusministerien kokouksesta Wienistä kotiutunut Taina esittää näkemyksiään Aamulehden, Turun Sanomien ja Savon Sanomien haastattelussa. Taina perustelee uudistusajatusta sillä, että toimintaympäristö muuttuu yhä kansainvälisemmäksi. Suomalaisupseerien kansainvälisyys korostuu entisestään, kun EU-maat ryhtyvät kehittämään omaa kriisinhallintaansa.

-Tästä syystä on harkittava, voitaisiinko osallistuminen kansainvälisiin tehtäviin määritellä velvollisuudeksi vapaaehtoisuuden sijaan.

Puolustusministerin mielestä yhteinen kriisinhallinta vaatii myös nykyisen rauhanturvalain tarkastelua. Nyt se ei anna mahdollisuutta rauhaan pakottamiseen. Taina myöntää, että viime aikojen rauhaturvaoperaatioihin on ollut vaikea löytää riittävästi vapaaehtoista kantahenkilökuntaa.

Päällystöliitto vastustaa

Päällystöliitto vastustaa tiukasti upseereille suunniteltua pakollista palvelua ulkomailla. Rauhanturvatehtäviin liittyvien riskien vuoksi lähdön on perustuttava jatkossakin vapaaehtoisuuteen, liitto katsoo. Kielteistä kantaa perustellaan myös palkkauksella: Libanonissa palvelevien opistoupseerien kuukausipalkat ovat pienenneet, ja samoin saattaa käydä myös Bosniassa ja Makedoniassa palveleville. Päällystöliitto kertoo harkinneensa tästä syystä jopa hakukiellon julistamista.

Rauhanturvatehtäviin ei viime aikoina ole ollut tunkua.
-Ministeriön mukaan nyt esitetty uudistus toisi helpotusta rekrytointivaikeuksiin. Tietenkin näin tapahtuisi, koska henkilö määrättäisiin pakolla lähtemään ulkomaille välittämättä palkkauksen tasosta ja yksilön senhetkisestä elämäntilanteesta, kertoo liiton puheenjohtaja Harri Sirén.

Hän vaatii liiton pääsyä mukaan pakkopalvelusta koskeviin neuvotteluihin. STTK-J:hin kuuluva Päällystöliitto edustaa noin 5 500 puolustusvoimissa ja rajavartiolaitoksessa palvelevaa opistoupseeria. Liitto on suurin puolustusvoimien henkilöstöjärjestö.
(STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja