Uponneesta autosta löytyneen Jussi Peltolan isä kerää nyt etsijäveljeksille 10 000 euroa – näin he aikovat käyttää rahat

1:36
Kadonneiden etsijöinä tunnetuksi tulleet veljekset ovat saamassa jopa 10 000 euron lahjoituksen. Videolla näet muun muassa, millaisia laitteita etsinnöissä on tähän mennessä käytetty.

Jo kaksi pitkään kadonneena ollutta löytäneet Suannon veljekset ovat saamassa jopa 10 000 euron lahjoituksen kadonneiden etsimiseen käytettyjen välineiden parantelemiseksi.

Vasta avatun rahankeräyksen taustalla on veljesten löytämän, edesmenneen Jussi Peltolan isä Juha-Pekka Peltola.

Peltola kertoo saaneensa idean puhuessaan veljesten kanssa puhelimessa. Nämä olivat kertoneet päivittävänsä varusteitaan ja aikovansa rakentaa uusia etsintöjen parantamiseksi.

– Siinä yhteydessä tuli mieleen, että olisi hyvä saada ulkopuolista rahoitusta, Peltola kertoo.

”Ilman veljeksiä Jussia ei olisi löytynyt”

Jussi Peltola katosi vuonna 2012, ja Suannon veljekset löysivät hänet Äänekoskella kesällä 2021. Sittemmin veljekset löysivät myös Leppävirralla vuodesta 2006 kadonneena olleen Juha Laitisen. Laitisen kuolemaa tutkitaan henkirikoksena.

Peltolan isä kuvailee olevansa äärimmäisen kiitollinen veljeksille poikansa Jussin löytämisestä.

– Ilman näitä veljeksiä Jussia ei olisi löytynyt. Haluan tehdä jotain heidän hyväkseen, hän sanoo.

– Heidän auttamisensa on minulle sydämen asia.

Toinen veljistä: Rahankeräys täysi yllätys

Toinen etsintöjä tehneistä veljeksisistä, Antti Suanto, kertoo että Peltolan uutinen rahankeräyksestä yllätti heidät täysin.

– Se oli kyllä täydellinen yllätys. Emme missään vaiheessa laitteita rakennellessa tai etsiessä ajatelleet, että saisimme siihen tukea. Jos saadaan paremmat resurssit etsintään, niin sehän olisi mahtava juttu.

Suanto kertoo, että keräyksen varat tullaan käyttämään täysin etsintäkaluston parantamiseen.

Suunnitelmissa kokeellistakin tekniikkaa

Veljekset kaipaavat muun maussa kovemman luokan viistokaikuluotainta, jossa parempi kuvanlaatu ja suurempi näyttö auttaisivat havaintojen analysointia. Lisäksi vasta hankittuun kumiveneeseen olisi tarkoitus saada oma kaikuluotaimensa.

Myös veljesten käyttämää pienoissukellusvenetekniikkaa on tarkoitus kehittää.

– Tarkoitus on saada kokoa pienemmäksi, laittaa erilaista kameratekniikkaa ja parantaa suorituskykyä oikeastaan kaikilta osin, Suanto kuvailee.

Hän kertoo, että sukellusveneeseen on kehitteillä myös ”tietynlaista uutta tekniikkaa”, johon on tarkoitus panostaa. Siitä, mistä tässä tekniikassa on kyse, ei Suanto halua tarkemmin kuitenkaan vastata, kertoen kyseessä olevan ”kokeellisen tason tavaraa”, jonka toimivuutta vasta selvitetään.

Kadonneita ei ole aikomus lähteä etsimään enää tänä vuonna, vaan talven aikana on aikomus suunnitella laitteistoa ja pohtia, mitä sillä tehdään. Keväämmällä välineiden kanssa voidaan palata kadonneiden etsintään.

”Toivon, että saavat useammalle perheelle tällaisen rauhan”

Juha-Pekka Peltolan toiveena on, että päivitetyn välineistön avulla veljekset voivat jatkaa kadonneiden etsintätoimintaansa yhä tehokkaammin.

– Toivon, että he saavat vielä useammalle perheelle tällaisen rauhan kuin me saimme tästä Jussin löytymisestä, Peltola kertoo.

– Se tunne on helpottava, ja nyt on paikka, jossa käydä häntä muistelemassa.

Jussi saatiin haudan lepoon syksyllä.

Rahankeräys on Peltolan mukaan jo alkanut hyvin, ja hän kiittääkin keräykseen osallistuneita. Keräys on käynnissä helmikuun loppuun tai siihen saakka, kun kokoon saadaan 10 000 euroa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja