Veljekset päättivät löytää vuosia sitten kadonneen Jussi Peltolan – näin vaikeassa paikassa veteen uponnut auto oli

0:24
Katso, millaisella robottisukellusveneellä autolöydön varmistanut sukellus tehtiin.

Veljekset päättivät ottaa selvitettäväkseen vuonna 2012 kadonneen Jussi Peltolan tapauksen. Määrätietoinen työskentely tuotti tulosta, kun poliisin erittäin todennäköisesti Jussi Peltolaksi epäilemän henkilön ruumis löydettiin joessa maanneesta autosta.

Tapaus alkoi viime syksynä, kun Arto Suanto soitti veljelleen Antti Suantolle ja kertoi hänelle Jussi Peltolan tapauksesta. Antti Suanto kertoo MTV Uutisille, että innostui asiasta heti.

– Heti tehtiin päätös, että aletaan etsiä ja etsitään kunnes Jussi löytyy, Antti Suanto kertoo MTV Uutisille.

– Jokin siinä koukutti, hän kuvailee.

Etsintöihin rakennettiin sukellusrobotti

Veljeksillä oli alusta lähtien hypoteesi siitä, että kyseessä on ollut onnettomuus. Sitä myöten oli selvää, että luvassa on vesistöetsintöjä, jotka vaativat sopivan kaluston.

Sopivat laitteet päätettiin tehdä itse. Syksyllä rakennettiin viistokaikuluotaimella varustettu vene ja vuoden alussa päätettiin rakentaa myös pieni sukellusrobotti, jolla voitaisiin kuvata viistokaiulla tehdyt havainnot.

Robotti jouduttiin suunnittelemaan ja teettämään osia myöten.

– Se oli isompi operaatio kuin mitä alun perin odotin. Tuli kiire ja otin kahteen otteeseen viikon lomaa sitä varten, Suanto kertoo.


Toinen vierailu paikalle tärppäsi

Etsinnät suunnattiin Suojoen sillan lähistölle Hietaman venerannan tuntumassa. Ensimmäisellä etsintäretkellä kuun alussa mitään merkittävää ei löydetty ja toiselle etsintäkerralle lähdettiin viime perjantaina. Veljekset olivat varautuneet myös vesiperään, ja listalla oli muita kohteita, joita olisi lähdetty kampaamaan läpi, jos autoa ei löydy.

Viistokaiun avulla saatiin useita epävarmoja havaintoja, joita veljekset päättivät kuitenkin tutkia tarkemmin. Paikkaan viskattiin heittomagneetti, joka varmisti, että veden alla on metallia. Kuitenkin vasta paikkaan lähetetty sukellusrobotti varmisti, että joessa on katollaan auto. Silloin veljekset tiesivät, että heidän on soitettava hätäkeskukseen.

Hätäkeskukseen soitettiin noin kello 14.30 ja paikalle saapuivat poliisi ja pelastuslaitos. Seurasi aamuyöhön kestänyt operaatio, jossa auto ja sen sisällä ollut vainaja nostettiin pintaan.

Tumma vesi kätki auton

Veljesten onnistuminen herätti kysymyksiä siitä, miten viranomaiset eivät löytäneet autoa kuluneiden vuosien aikana. Suanto ei kommentoi aiemmin suoritettuja etsintöjä, mutta kertoo auton löytöpaikan olleen erittäin vaikea. Veljekset voivat todeta asian kokemuksella, sillä heillä on useiden satojen laitesukellusten historia taustallaan. 

Yksi ongelmista oli turmapaikan erittäin tumma, humuspitoinen vesi. Vaikka piensukellusveneessä oli voimakkaat valot, imi tumma vesi kaiken sen valotehon.

– Se oli kuin oikein sakeassa lumisateessa ajaisit, Suanto kuvailee.

"Erittäin haastava paikka"

Vaikalla oli lisäksi voimakkaahko virta, ja havaintopaikan ympärille oli kasaantunut puuta, romua ja maa-aineista.

– Erittäin haastava paikka. Viisi tai kuusi kertaa ajettiin se paikka viistokaikuluotaimella, ja ne kaikki antoivat erilaisen epäselvän havainnon, Suanto kertoo.

Hän toteaa, että välineistö on kehittynyt lähivuosina paljon. Aiemmin Sisä-Suomen poliisista kerrottiin, että silloisilla välineillä havaintoja autosta ei oltu saatu.

Suanto kertoo kertoo arvostavansa viranomaisten työtä ja näiden korkeaa ammattitaitoa. Hän kertoi, että viranomaisten tullessa paikalle oli täysin selvää, että he ovat tekemissä kovan luokan ammattilaisten kanssa.

– He ryhtyivät heti hoitamaan hommaa ja viikonloppuyön aikana nostivat auton pois. Se on nopeaa ja hienoa toimintaa, hän toteaa.

Ovat jo alustavasti perehtyneet muihin tapauksiin

Nyt veljeksien on tarkoitus hengähtää, kerätä ja vetää yhteen kokemuksia siitä, mitä missä tehtiin oikein ja missä olisi varaa parantaa. Hänestä on näet todennäköistä, että todennäköisesti etsintöjä jatketaan jonkin toisen tapauksen kanssa.

– Muihin tapauksiin on alustavasti perehdytty, Antti kuvailee.

Nyt hän ei voi kuitenkaan muuta kuin ottaa osaa omaisten suruun menetyksessä. Omaiset olivat kuitenkin keskeinen syy sille, miksi etsintöihin ryhdyttiin.

– Merkittävä motivaattori on se omaisten tuska, jota haluttiin helpottaa, Suanto toteaa.

5:32
Näin poliisi kertoo, miksi virkavalta ei löytänyt Jussi Peltolaa.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja