Näin Leppävirran vainaja ja auto löytyivät: Taustalla samat veljekset, jotka löysivät kesällä 9 vuotta kateissa olleen Jussi Peltolan – "Kyllähän meillä on hyvä tuuri ollut"

Veljekset löysivät yhdeksän vuotta sitten kadonneen Jussin ruumiin itsetehdyllä kaikuluotaimella – tältä laite näyttää 0:24
Video: Tällainen on Suannon löytäjäveljesten käyttämä sukellusrobotti

Leppävirran autolöydön takana on sama veljeskaksikko, joka heinäkuussa löysi vuosia kateissa olleen Jussi Peltolan autoineen vesistöstä Äänekoskelta.

Viime viikolla poliisi vahvisti, että Leppävirralta on nostettu järvestä ylös auto ja vainaja. Löydön takana ovat veljekset Antti ja Arto Suanto sekä heidän rakentamansa sukellusrobotti.

– Olemme tehneet etsintöjä kesän aikana Leppävirran alueella. Löysimme järvestä silloin auton ja ilmoitimme asiasta poliisille, joka nyt tapausta tutkii, Antti Suanto sanoo MTV Uutisille.

Poliisi ei ole vielä vahvistanut Leppävirran vainajan henkilöllisyyttä tai auton tuntomerkkejä, mutta todennäköisesti kyseessä voi olla vuonna 2006 Leppävirralta autoineen kadonnut Juha Laitinen. Tapauksen tutkinnanjohtaja ei toistaiseksi ole myöntänyt eikä kiistänyt henkilöllisyysasiaa. Savon Sanomien tietojen mukaan löytöpaikka on Leppävirran Kotalahdella päin.

Antti Suanto vahvistaa, että veljekset keskittivät vesistöetsintänsä Leppävirralle siksi, että kyseinen henkilö on ollut pitkään kateissa paikkakunnalla.

– Kyllä se näin on, Suanto sanoo.

Yksityiskohtia myöhemmin

Koska poliisi ei vielä ole tiedottanut Leppävirran autolöydöstä virallisesti, Suanto ei täsmennä, minkälaisen auton he järvestä löysivät.

Suanto pitää myös löytöpaikan ja -ajankohdan toistaiseksi omana tietonaan, jotta poliisitutkinta ei häiriinny. Poliisi on aiemmin tiedottanut, että kadonneen Juha Laitisen käytössä oli sininen Seat Toledo.

– Voimme kommentoida näitä tarkempia tietoja sitten myöhemmin lisää, Suanto sanoo.

Jos vainaja on Laitinen, veljesten löytö ei kytkeydy tavalliseen katoamiseen vaan henkirikostutkintaan. Poliisi nimittäin epäilee Juha Laitisen joutuneen henkirikoksen uhriksi. 

Viimeinen havainto 37-vuotiaasta Laitisesta tehtiin, kun hän poistui Leppävirralla sijaitsevasta Virranpoika-ravintolasta tuntemattomaksi jääneen miehen kanssa autollaan 27. elokuuta. Poliisi epäilee, että Laitinen olisi upotettu järveen autoineen.

Etsinnöistä huolimatta mies ja auto jäivät kateisiin.

Peltola löytyi kesällä

Heinäkuussa sama veljeskaksikko ratkaisi vuodesta 2012 saakka kateissa olleen Jussi Peltolan katoamismysteerin.

Peltolan kaveriporukka oli Äänekosken Parantalassa viettämässä mökkiviikonloppua. 18-vuotias Peltola oli riidellyt tyttöystävänsä kanssa puhelimessa ja lähtenyt ajamaan mökiltä pois kaverinsa isän autolla aamuyöllä.

Heinäkuussa veljekset paikansivat auton Äänekoskelta Suojoen sillan kupeesta ja ilmoittivat asiasta poliisille. Ylös nostetun auton sisältä löytyi vainaja, joka tunnistettiin kadonneeksi Jussi Peltolaksi.

Myös Peltolan tapauksessa Suannon veljekset käyttivät apuna itse rakentamaansa laitteistoa.

Veljesten aktiivisesta toiminnasta kadonneiden löytämiseksi on epäilemättä ollut suuri apu virkavallalle. Mikäli Juha Laitisen löytyminen voidaan varmistaa, kyseessä on jo toinen lyhyen ajan sisään ratkennut katoamismysteeri.

Antti Suanto ei retostele löydöksillä laisinkaan, vaan vetoaa koruttomasti veljesten puolella olleeseen onneen.

– No kyllähän meillä on hyvä tuuri ollut. Totuus on se, että vesistöetsinnät ovat ihan älyttömän vaikeita myös poliiseille.

Päätös sinetöitiin

Suannon veljekset rakensivat syksyllä 2020 viistokaikuluotaimella varustetun veneen, ja tämän vuoden alussa pienen sukellusrobotin. Sillä voidaan kuvata viistokaiulla tehdyt havainnot. Robotti jouduttiin suunnittelemaan ja teettämään osia myöten. Veljekset ovat myös kokeneita laitesukeltajia.

He aloittivat etsinnät, koska olivat kiinnostuneet Jussi Peltolan katoamisesta. Suannot halusivat ratkaista asian.

– Heti tehtiin päätös, että aletaan etsiä ja etsitään kunnes Jussi löytyy, Antti Suanto kertoi MTV Uutisille heinäkuussa Peltolan löytymisen jälkeen. 

Samassa haastattelussa hän totesi, että todennäköisesti vastaavia etsintöjä jatketaan jonkin toisen tapauksen kanssa.

– Merkittävä motivaattori on se omaisten tuska, jota haluttiin helpottaa, Suanto totesi heinäkuussa MTV:lle.

Lue myös:

    Uusimmat