Jussi Peltola katosi 9 vuotta sitten – lopulta koru vainajan kädessä toi isälle varmuuden kohtalosta

6:25
Tämä koru toi isälle varmuuden poikansa kohtalosta – katso videolta Juha Peltolan haastattelu

Riihimäkeläisen omakotitalon yläkerrassa yhdellä seinällä on painonnostopenkki ja vitriinissä kiiltelee joukko pokaaleita. Jussi Peltolan huone ei ole juuri muuttunut sen jälkeen, kun Peltola katosi vuonna 2012. Hänen isänsä Juha Peltola jätti huoneen sisustuksen valtaosin ennalleen, sellaiseksi kun se Jussin kadotessa jäi.

Heikompiensa puolustaja. Laajasti ystävystynyt. Äärimmäisen kovatahtoinen ja kilpailuhenkinen nuorukainen, jolle ei painikisoissa riittänyt kolmas tai toinenkaan sija. Juha Peltola ei säästele sanojaan muistellessaan poikaansa.

– Me käytiin Jussin kanssa tosi paljon kalassa, ihan pienestä pojasta lähtien, Juha Peltola kertoo.

Kalareissut ja matkat Lappiin tuovatkin Jussin aina hänen mieleensä, eikä päivääkään kulu ilman, että hän ajattelee Jussia, vaikka vuodet ovat vierineet ja lapsenlapsiakin on jo siunaantunut.

– Jussi oli kuollessaan 18-vuotias ja eli sellaisen elämän, että vaikka ihminen eläisi 80- tai 90-vuotiaaksi, niin tuskin ehtii kokemaan sellaisia asioita, kun Jussi ehti tuossa lyhyessä ajassa, Peltola ajattelee.

Yhdeksän vuotta ilman hautapaikkaa

Peltola katosi jäljettömiin lokakuussa 2012 lähdettyään autolla ystäväporukan mökkiviikonlopusta. Sen jälkeen hänestä ei kuultu yhdeksään vuoteen.

– Epäusko oli päällimmäisin siinä asiassa. Ei voinut käsittää, että hän lähtisi yhtäkkiä ilmoittamalla kenellekään mitään, Peltola muistelee.

Hämmentävässä tilanteessa Peltola ajatteli, että parin päivän päästä poika varmasti palaisi.

– Mutta näin kun ei käynyt. Aikaa kului yhdeksän vuotta, niin siinä ehti kuvittelemaan ja miettimään asioista.

Epätietoisuuden jatkuessa ja vuosien kuluessa erityisen hankalia olivat erilaisten perhejuhlien vietto, kun Jussin olinpaikasta ei ollut tietoa.

– Ei ollut paikkaa mihin viedä kynttilöitä tai käydä muistelemassa. Nyt kun on hautapaikka ja kivi siinä, niin on helppo syntymäpäivänä ja jouluna viedä kynttilät ja käydä muistelemassa. Tämä mahdollisuus oli yhdeksän vuotta poissa kokonaan, Peltola kertoo.

0:41
Lukijan video: Näin Jussi Peltolan ajama auto nostettiin Äänekosken venerannan pohjasta.

Ranteessa ollut koru varmisti Jussin löytyneeksi

Jussin löysivät sittemmin etsijäveljeksinä tunnetuksi tulleet Suannon veljekset kesällä 2021. Juha Peltola oli säännöllisesti pitänyt poikansa kohtaloa esillä mediassa vihjeiden toivossa, ja tapauksesta kuulleet veljekset Antti ja Arto päättivät selvittää 18-vuotiaana kadonneen nuorukaisen kohtalon.

Veljekset päättelivät, että Peltola oli luultavasti päätynyt johonkin läheiseen vesistöön. Itse rakentamiensa etsintävälineiden avulla Suannot onnistuivatkin löytämään veteen vajonneen auton – ja sen sisällä maanneen Jussin ruumiin.

Kun poliisi soitti ja kertoi, että tuntomerkkeihin sopiva auto vainaja sisällään löytyi oikeasta paikasta, osasi Peltola arvata mysteerin tulleen päätökseen. Silti täyttä varmuutta ei ollut.

Siinä vaiheessa Peltola varmistui vainajan olevan poikansa, kun poliisi kertoi hänelle, että pojalla oli ranteessaan Jussin mukanaan kantama koru.

– Sen korun perusteella olin sataprosenttisen varma, että se on Jussi.

Peltola kertoo, että nykyään koru on Juhan toisen pojan ranteessa yötä päivää. Muu Jussin hallusta löytöhetkellä ollut ominaisuus, kuten vanha Nokian puhelin, on kaapissa painipalkintojen vieressä.

Katso jutun alussa olevalta videolta, millainen oli Jussin koru, joka lopetti isä-Juhan piinaavan epätietoisuuden.

Muistohetki onnettomuuspaikalla oli käännekohta

Peltola kuvailee Jussin löytymisen olleen aluksi shokki.

– Toisaalta tuli hirveän huojentunut ja helpottunut olo siitä, että tämä tarina viimein päättyi, hän kertoo.

Vaikka tapaus on yhdistänyt Peltolan perhettä entisestään, olivat yhdeksän epätietoisuuden vuotta stressaavaa aikaa.

– Itse ei ole sitä välttämättä huomannut, mutta Jussin löytymisen jälkeen salilla käynnin jälkeen huomasi, että millainen painotaakka se on ollut. Se on ottanut osan energiasta pois, Peltola kuvailee.

Käännekohta oli, kun Jussin löytämisen jälkeen perhe meni katsomaan onnettomuuspaikkaa ja laskemaan seppeleen veteen ja kynttilöitä rannalle.

– Kyllä se oli sellainen hetki, että huomasi, että nyt tässä lähtee vähän toisenlainen aikakausi käyntiin, ja se helpotus oli koko perheelle ihan älyttömän suuri, Peltola kertoo.

Halusi hoitaa Jussin haudan lepoon ilman välikäsiä

Peltola kertoi, että oli päättänyt, että hän hakee itse Tampereelta tutkittavana olleen Jussin ruumiin ja ajaa sen takaisin kotiin viimeisen kerran. Hän haki Jussin hautaustoimiston työntekijän kanssa ajaen itse ruumisautoa. Kotona käymisen jälkeen Jussi vietiin tuhkattavaksi.

– Minulle tuli sellainen tunne, että haluan täyttää sellaisen viimeisen toivomuksen. En tiedä, mistä se tunne tuli, mutta se oli ihan selkeä alusta asti. Minulle tuli sellainen tietty visio, miten haluan hoitaa tämän asian ilman välikäsiä, Peltola kuvailee.

Peltola myös itse kaivoi uurnalle haudan ja lapioi maan päälle.

– Tavallaan sain sen asian käsiteltyä loppuun tällä tavoin.

Jussin löytymisen jälkeen useat ihmiset ovat jakaneet hänen kanssaan kokemuksiaan läheisten katoamisesta. Yhdessä he ovat pohtineet, miten läheisensä kadottaneet voisivat käsitellä asiaa ja saada asiaan apua ja tukea.

– Käsittääkseni tämä on sellainen aihe, että oikeastaan on vaikea kuvitella, että kukaan muu henkilö pystyisi toista auttaa kuin sellainen, joka on itse kokenut tämän, Peltola uskoo.

Hänen tarkoituksenaan onkin aloittaa vertaistukiryhmä kadonneiden omaisille.

– Tällainen vertaistukiryhmä on varmaan ainoa, jolla pystymme auttamaan toinen toisiamme.

3:04
MTV Äänekoskella: Näin paikalliset reagoivat 9 vuotta kateissa olleen Jussi Peltolan löytymiseen – "Kyllähän siinä järkyttyi".

Mitä jos Jussi olisi jäänyt ikuisesti kateisiin?

Suannon veljekset löysivät Peltolan erittäin vaikeasta paikasta, jota poliisitkin olivat tutkineet kahdesti. Juha Peltola epäilee, että tulevina kesinä auto olisi voinut hautautua niin syvälle, ettei sitä olisi ollut enää mitään mahdollisuutta löytää.

– Kyllähän olen puntaroinut sellaista asiaa Jussin löydön jälkeen, että mitä jos se epätietoisuus olisi kestänyt koko loppuelämän. Kuinka paljon se olisi syönyt energiavarantoja meiltä kaikilta koko ajan? Kyllä tämä on äärimmäinen helpotus kaikille, Peltola kertoo.

– Olen niin ison hatunnoston velkaa näille veljeksille yhäkin. En varmaan koskaan voi tarpeeksi kiittää, hän sanoo.

Veljeksille rahankeräys ja ansiomitali

Peltola halusi myös osoittaa kiitollisuutensa. Hän oli aktiivinen prosessissa, jonka päätteeksi Sisä-Suomen poliisi palkitsi veljekset poliisin hopeisilla ansiomitaleilla. On epätavallista, että poliisiorganisaation ulkopuolista muistetaan vastaavalla huomionosoituksella.

Peltola järjesti lisäksi veljesten etsintävälineistön päivittämiseksi 10 000 euroa koonneen pienkeräyksen. Idean hän sai kysellessään puhelimitse veljeksiltä näiden kuulumisia ja kuultuaan näiden haluavan päivittää laitteistoaan.

– Kun se keräys lähti karttumaan, niin jossain vaiheessa ilmoitin veljeksille, että älkää missään nimessä hankkiko uutta kaikuluotainta: sellainen on tulossa. Siinä vaiheessa minun piti kertoa heille, että minulla on tällainen keräys menossa, hän kuvailee.

Peltola kertoo olevansa erittäin kiitollinen kaikille keräykseen osallistuneille ihmisille. Tuloilla hankittiin viimeisintä kalustoa vesistöetsintöihin.

– Paras viistokaikuluotain, mikä on markkinoilta saatavissa, Peltola kuvailee.

"Sellaista vihamiestä ei ole olemassakaan, jolle toivoisi vastaavaa"

Nyt Peltola kokee Jussin tarinan saaneen päätöksensä, ja tehneensä voitavansa tulevien etsintöjen helpottamiseksi. Hän toivoo, että veljesten uusittu välineistö motivoisi heitä jatkamaan sinnikästä työtään ja auttamaan myös muita perheitä saamaan rauhan.

– Heillä on kyky löytää ja etsiä, ja nyt on laitteet, jotka mahdollistavat sen vielä helpommin.

Hän kertoo sydämessään toivovansa veljeksillä käyvän jatkossakin yhtä hyvä tuuri kuin tähän mennessä. Veljekset ovat toistaiseksi löytäneet Jussin lisäksi Leppävirralla kadonneen Juha Laitisen.

Peltola tietää miten helpottava tunne kadonneen omaisen löytäminen on. Helpotuksen kääntöpuolena hän tietää sen kalvavan tunteen, kun oma läheinen on kateissa.

– Sellaista vihamiestä ei ole olemassakaan, jolle toivoisi vastaavaa. Turhan rankka kokemus kaikille, hän toteaa.

1:36
Kadonneiden etsijöinä tunnetuksi tulleet veljekset saivat 10 000 euron lahjoituksen. Rahankeräyksen aloittamisen aikaan julkaistulla videolla näet muun muassa, millaisia laitteita etsinnöissä on tähän mennessä käytetty.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja