Upeat kuvat: Suomeen sijoitettu huippukamera kuvaa revontulia joita silmä ei edes erota – "Meidän tarvitsee vain laittaa se päälle syksyllä ja sammuttaa kesällä"

Huippukamera näyttää uuden puolen revontulista 3:36
Katso MTV Uutiset Liven huikea video: Tällaisia ennennäkemättömiä revontulikuvia kuvataan huippuluokan kameralla Suomessa

Jyväskyläläisten tähtiharrastajien Sirius ry on ollut viime vuosina mukana harvinaisessa kansainvälisessä tutkimushankkeessa. Nyrölän observatorioon asennettiin pari vuotta sitten huippuluokan kamera, joka kuvaa revontulia.

Sirius ry:n puheenjohtaja Arto Oksanen kertoo, että automaattikamera on napsinut tähän mennessä kymmeniä tuhansia kuvia. Pienten huoltotöiden lisäksi harrastajien ei tarvitse juuri puuttua kameran toimintaan.

– Meidän ei ole tarvinnut tehdä juuri muuta kuin laittaa kamera ja tietokoneet pois päältä valoisten kesäöiden aikaan ja käynnistää uudelleen syksyllä.

Kyse on japanilaisesta tutkimushankkeesta, jossa ovat mukana ainakin Nagoyan ja Kanazawan yliopistot. Tutkija Shin-ichiro Oyama saapui viime viikonloppuna Suomeen luennoimaan ja vaihtamaan kuulumisia hankkeen etenemisestä.

Jyväskylän observatorio oikealla leveyspiirillä

Nyrölän observatorio valikoitui kohteeksi, sillä kaikki kahdeksan maapalloa kiertävää kameraa haluttiin asentaa juuri 60 leveyspiirin kohdalle.

Kameroita on myös muun muassa Venäjällä, Kanadassa, Alaskassa ja Islannissa. Lisäksi hankkeeseen liittyy Japanin avaruusjärjestön oma satelliitti.

Yleensä revontulia näkee paremmin pohjoisen Suomen taivaalla. Oksasen mukaan tutkimushankkeessa on kuitenkin kyse muusta.

– Pohjoisessa revontulet syntyvät, kun hiukkasvirta tulee magneettikentän suuntaisesti kohtisuoraan ilmakehään.

– Täällä tutkitaan harvinaisempaa muotoa, jossa hiukkasvirta kiertää leveyspiirin kohdalla kuin renkaana vaakasuorassa. Silloin syntyy aaltomaista liikettä ja hiukkasvirta käy ilmakehän yläosassa. Se näyttäytyy punaisena valona, mutta aika heikkona ja sitä on vaikea silmällä erottaa.

Kyseisiä revontulia tutkitaan, koska niiden syntymistä ei vielä täysin tunneta. Tarkoitus on tutkia revontulien suurienergisiä hiukkasia ja selvittää esimerkiksi, mitä vaaraa niistä on satelliiteille ja sitä kautta paikannukselle ja tiedonvälitykselle.

Tämä video ällistyttää kokeneenkin revontulibongarin: Leiskuvat taivaalla kuin poronsarvet! 1:03
Näin upeita revontulia harvoin näkee! Kuin poronsarvina leiskuneet valot pysäyttivät Norjassa viime tammikuussa.

Lue myös:

    Uusimmat