Upea päivä eikä tekisi mieli mennä ulos? Sinäkin saatat tuntea "syyllisyyttä auringonpaisteesta" – tästä on kyse

Lisääntyvä valo kehossa ja mielessä – voiko vaikutuksia hallita? 10:01
KATSO MYÖS: Lisääntyvä valon määrä voi myös ahdistaa – älä kuitenkaan tee masennusta pahentavaa virhettä.

Aurinkoisen päivän viettäminen sisällä tuntuu jostain syystä siltä, että tekisi jotain väärin, vaikka haluaisikin viettää päivän juuri sisällä. Asiantuntijat kertovat, mistä ilmiö johtuu ja miten ajatuksesta pääsee eroon.

Kevään ensimmäiset aurinkoiset päivät keräävät ihmiset terasseille, puistoihin ja ylipäätään ulkoilmaan nauttimaan lämmöstä.

Entä jos aurinkoisena päivänä haluaisi kuitenkin jäädä vain kotiin?

Vaikka päätös kotiin jäämisestä olisi oma ja nimenomaan mieluinen, se saattaa alkaa kaduttamaan – paistaahan ulkona harvinaisesti aurinko ja kaikki muut vaikuttavan nauttivan siitä.

Bustle-sivuston mukaan TikTokissa ilmiö on nimetty syyllisyydeksi auringonpaisteesta (sunshine guilt).

Viraalivideon aiheesta sovellukseen ladannut @thereneereina kertoo kokeneensa vastaavaa syyllisyyttä "epänormaalin kauniina päivänä", koska oli liian väsynyt mennäkseen ulos nauttimaan päivästä.

– Tunnen painostusta mennä kävelylle ja nauttia säästä niin kauan kuin se kestää. En voi nyt nauttia olostani sisällä, koska ajattelen koko ajan, että minun pitäisi olla ulkona. Joten käytännössä päiväni on pilalla, käyttäjä toteaa videollaan.

Mistä tunne kumpuaa ja miksi välillä olisi suotavaa vain "hukata" päivä?

Miksi sisällä vietetty päivä tuntuu vähemmän kannattavalta vaihtoehdolta?

Kalifornialaisen Moment of clarity -mielenterveyslaitoksen psykologi Nadia Teymoorianin mukaan auringonpaisteen aiheuttama syyllisyys voi olla erityisen tuskallista, jos oletat kaikkien muiden olevan ulkona ja nauttivan elämästään.

Saatat tuntea itsesi maailman tylsimmäksi ihmiseksi, vaikka olisit kotona kipeänä tai rentoutumassa raskaan viikon jälkeen. Sisällä vietetty päivä tuntuu aina vähemmän kannattavalta kuin ulkona vietetty.

Jos asut paikassa, jossa aurinkoinen sää on ehdottomasti enemmän poikkeus kuin sääntö, syyllisyys sisällä vietetystä päivästä on todennäköisesti vielä pahempaa.

San Diegon mielenterveyskeskuksen terapeutti Kevin Belcastro sanoo, että auringonpaisteen aiheuttama syyllisyys kumpuaa negatiivisten tunteiden kasautumisesta, jotka johtuvat siitä, että uskot epäonnistuvasi tai pettäväsi itsesi pysymällä sisällä kauniina päivänä.

– Jotkin yleiset syyt tämäntyyppiseen syyllisyyteen liittyvät yhteiskunnallisiin normeihin tai arvoihin ja tunteeseen, ettemme täytä niitä. "Hyvän" sään hyödyntämättä jättämiseen liittyy negatiivisia stigmoja, Belcastro sanoo.

On myös helppoa alkaa vertailemaan omaa päiväänsä muiden päiviin. Jos ystäväsi julkaisee kuvan aurinkoiselta piknikiltä ja itse olet katsonut melkein kokonaisen kauden rakkausrealitya suoratoistopalvelusta, olo saattaa tuntua laiskalta, vaikka tekisit juuri sitä, mitä haluat.

Välillä on täysin hyväksyttävää "hukata" päivä

Jokainen meistä latautuu eri tavoilla. Toiselle se saattaa olla päiväretki rannalle ja toiselle kokonainen sängyssä vietetty päivä.

Ihminen ei yksinkertaisesti aina pysty syleilemään alkavan päivän tuomia mahdollisuuksia ja se on täysin hyväksyttävää.

Jos syyllisyys kuitenkin tarraa kiinni, Kevin Balcastro kehottaa pohtimaan huolen juurisyitä. Voi olla, että ajatus siitä, että sisällä vietetty päivä on pahasta, kumpuaa kasvatuksesta ja olet hyväksynyt väittämän todeksi sitä enempää ajattelematta.

Balcastro neuvoo päästämään irti tästä asenteesta, jotta pystyt todella rentoutumaan.

Nadia Teymoorianin mukaan se, että osaat jäädä tarvittaessa kotiin, on itsestään huolehtimista. Vaikka Teymoorian kehottaakin haukkaamaan raitista ilmaa niin usein kuin on mahdollista, on täysin sallittua ohittaa muutama aurinkoinen päivä silloin tällöin.

Katso myös: Kuinka paljon stressi ja jatkuva kuormittuminen altistaa muistisairauksille?

Kuinka paljon stressi ja jatkuva kuormittuminen altistaa muistisairauksille? 1:16
Keskustelemassa geriatrian erikoislääkäri Hanna-Maria Roitto.

Lähde: Bustle

Lue myös:

    Uusimmat