Mainos

Unscomin johtaja syytti Irakia valehtelusta

YK:n asetarkastusryhmän Unscomin johtaja Richard Butler syytti tänään Irakia valehtelusta joukkotuhoaseidensa piilottelemiseksi.

Butlerin mukaan Irak käy parhaillaan "lähes amerikkalaismaista PR-kampanjaa, jonka keskeinen osa on valetta". Butler sanoi Irakin valehtelevan ilmoittaessaan, ettei sillä ole enää joukkotuhoaseita. Se on myös mielivaltaisesti lisännyt YK:n tarkastajilta kiellettyjen "arkaluonteisten kohteidensa" määrää.

- Poliittinen kampanja ei ratkaise tätä ongelmaa. Se ratkeaa vain siten, että me saamme käsiimme Irakin loput joukkotuhoaseet ja tuhoamme ne, Butler vuodatti.

Hänen mukaansa Irakin "arkaluonteiset kohteet", joihin YK:n tarkastajilla ei ole pääsyä, lisääntyvät ja kasvavat koko ajan. Butler sanoi ottavansa "arkaluonteiset kohteet" asialistansa kärkeen, kun hän palaa Bagdadiin ja neuvottelee Irakin varapääministerin Tareq Azizin kanssa.

Ranska esiintyi puolestaan tänään sovittelevasti ja sanoi, että Irakin ja Unscomin olisi sovittava siitä, mitkä paikat ovat avoinna YK:n asetarkastajille. Ulkoministeriön edustaja Yves Doutriaux totesi Ranskan toivovan, että asetarkastajat pääsevät joka paikkaan.

Doutriaux'n mukaan asetarkastusryhmän entinen johtaja Rolf Ekeus oli luvannut suullisesti Irakille, etteivät asetarkastajat mene kohteisiin, jotka "ovat suoraan Irakin presidentin Saddam Husseinin valvonnassa". Doutriaux täsmensi tämän tarkoittavan Saddamin palatseja. Saddam, jolla on tiettävästi 47 palatsia, on määrännyt 63 kohdetta "arkaluonteisiksi" niin, ettei YK:n asetarkastajilla ole pääsyä niihin.

Yhdysvaltain YK-suurlähettiläs Bill Richardson vaati Irakia päästämään asetarkastajat kaikkiin kohteisiin, jonne he haluavat mennä. Hänen mukaansa vaatimus koskee myös "47:ää presidentin hallussa olevaa kohdetta ja 63 kohdetta, joihin Irak on kieltänyt pääsyn".
(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.