Viron puolustusministeri MTV:lle: Tätä Venäjän sabotaasista voidaan odottaa

Viron puolustusministeri MTV:lle: Tätä Venäjän sabotaasista voidaan odottaa 12:24
Katso puolustusministerin haastattelu tästä.

Puolustusministeri uskoo, että Venäjä kohdistaa iskuja entistä enemmän yksittäisiin ihmisiin Euroopassa.

Viron puolustusministeri Hanno Pevkur arvioi Asian ytimessä -ohjelmassa, että Vilnassa oppositioaktivisti Aleksei Navalnyin avustajaan kohdistunut vasaraisku on hyvä esimerkki siitä, mihin Venäjä on valmis.

– Myös muissa Euroopan maissa on ollut iskuja, jotka voidaan yhdistää Venäjään, joka on merkki siitä, että Venäjä on valmis uudenlaisiin iskuihin, eivätkä he rajoita niitä vain laitoksiin vaan hyökkäävät myös ihmisten kimppuun.

Pevkur arvioi, että tiedusteluyhteistyö maiden välillä on todella tärkeää.

– Tiedusteluviranomaisten Virossa, Suomessa, Ruotsissa ja Baltian maissa tulee tehdä tiivistä yhteistyötä, jotta iskuilta vältytään.

Vihreää valoa laivastoyhteistyölle

Viro aikoo ostaa tai rakentaa Pevkurin mukaan noin 55 metriä pitkän monikäyttöisen laivan. 

Asian ytimessä -ohjelman juontaja Jaakko Loikkanen tiedusteli puolustusministeriltä, voisiko laivanrakennus tapahtua yhteistyössä Suomen kanssa.

– Miksipä ei, sillä ensinnäkin meidän on päätettävä, milloin alamme rakentamaan laivaa. Tapaamme toukokuun lopussa liettualaisia kollegoitamme heidän laivansa osalta. Jos Suomi haluaa mukaan prosessiin, olisimme siihen tyytyväisiä.

– Meidän tarvitse keksiä pyörää uudestaan. Kun lähistöllämme on voimakkaita laivastoja, niiden kokemusta kannattaa käyttää hyväksi.

Pevkur muistuttaa haastattelussa myös yhteisistä haavoittuvuuksistamme.

– Tiedämme, miten haavoittuvaisia olemme olleet, kun otetaan huomioon Estlink-kaapelin tai maidemme välisen kaasuputken kohtalo. Siksi merivoimiemme tulee toimia tiiviissä yhteistyössä.

Pevkur haluaa, että yhteistyö myös muiden puolustusvoimien osien välillä lisääntyy.

– Pidän tärkeänä, että maa-, meri- ja ilmavoimat alkavat toimia yhdessä käytännössä, harjoittelevat enemmän keskenään, ja alamme myös suunnitella, koska Natolla on alueellisia suunnitelmia ja ne tulevat koskemaan myös Suomea.

Katso Asian ytimessä -jakso kokonaisuudessaan MTV Katsomosta.

Lue myös:

    Uusimmat