Unohtuiko kondomi? Testeihin kannattaa mennä vasta viikon kuluttua

Viikonlopun tohinat eivät näy maanantaisin sukupuolitautien poliklinikalla. Kiirettä pitää nimittäin joka päivä, HUSin poliklinikalta kerrotaan.

– Testeihin ei välttämättä edes pääse aivan joka päivä. Silloin kyllä ilmoitamme ruuhkasta hyvissä ajoin, jotta ei tarvitse turhaan jonottaa paikan päällä, kertoo iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Eija Hiltunen-Back HUSin sukupuolitautien poliklinikalta.

Hiltunen-Backin mukaan testeihin tullaan usein silkasta tarkistushalusta. Monesta testistä ei siis löydy sukupuolitautia.

– Ihmiset ovat oppineet käymään testeissä. Vielä kun opittaisiin käyttämään kondomia. Nyt se saattaa vielä unohtua, Hiltunen-Back sanoo.

Suuri osa testeissä kävijöistä on alle 30-vuotiaita, mutta ikähaarukka menee erikoislääkärin mukaan "laidasta laitaan".

Tippuri yleistymässä

Jos kondomi unohtuu tänä viikonloppuna, sukupuolitautitesteihin ei kannata mennä heti maanantaina. Hiltunen Back neuvoo odottamaan viikon tai pari mahdollisesta tartunnasta.

Osa sukupuolitaudeista havaitaan testeissä vasta tätäkin myöhemmin.

Ylivoimaisesti yleisin sukupuolitauti Suomessa on klamydia. Klamydiatapauksia todetaan maassa vuosittain 13 000 - 14 000.

Esimerkiksi tippuria, kuppaa ja hiv:tä todetaan kutakin noin parisataa tapausta vuodessa. Hiltunen-Backin mukaan tippuridiagnoosit ovat kuitenkin kasvussa.

– Moni tippuri- ja kuppatartunta tulee ulkomailta. Tippuria saadaan ennen muuta Thaimaasta.

Hiltunen-Back muistuttaa, että kaikki sukupuolitaudit voivat olla oireettomia.

Oireettomien toivotaan hakeutuvan tutkittavaksi ensi sijassa omaan terveyskeskukseensa.

Lue myös:

    Uusimmat