Mainos

Unkarin pääministeri järjestää luottamusäänestyksen parlamentissa

Eiliset paikallisvaalit voittanut oikeisto-oppositio uhkasi järjestää jälleen suurmielenosoituksia Budapestissa, jos sosialistit eivät erota pääministeriä torstaihin mennessä.

Unkarin pääministeri Ferenc Gyurcsany hakee tukea hallitukselleen järjestämällä luottamusäänestyksen parlamentissa.

Gyurcsany ilmoitti tänään, että hän kutsuu kansanedustajat koolle ylimääräiseen istuntoon perjantaiksi. Hallituksen uskotaan saavan kansaedustajien tuen, sillä hallituspuolueilla on parlamentissa enemmistö.

- Hallituspuolueet ovat luvanneet tukea pääministeriä. Äänestyksen tarkoituksena on saada vahvistus tuesta hänen talouspolitiikalleen ja hänelle henkilökohtaisesti, kertoivat pääministeriä lähellä olevat lähteet.

Oikeisto-opposition johtaja Viktor Orban uhkasi järjestää jälleen suurmielenosoituksia Budapestissa, jos sosialistit eivät erota pääministeriä torstaihin mennessä. Protestit hiipuivat viime viikon loppupuolella, ja ne lopetettiin kokonaan vaalien ajaksi.

Oppositio on vaatinut Gyurcsanya eroamaan sen jälkeen kun julkisuuteen vuoti ääninauha, jossa pääministeri myönsi valehdelleensa maan talouden tilasta. Arvostelijoiden joukkoon liittyi sunnuntaina Unkarin presidentti Laszlo Solyom. Hän kehotti parlamenttia harkitsemaan pääministerin erottamista.

Erovaatimuksia on voimistanut hallituspuolueiden tappio eilisissä paikallisvaaleissa. Oikeistolainen oppositiopuolue Fidesz otti haltuunsa 18 valtuustoa 19:stä ja sai ehdokkaansa kaupunginjohtajaksi useimmissa suurissa kaupungeissa.

Hallituspuolueet onnistuivat kuitenkin säilyttämään asemansa Budapestissa. Pääkaupungin tulos vahvisti Gyurcsanyn mahdollisuuksia pysyä vallassa, sillä Budapestissa asuu viidesosa Unkarin väestöstä.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.